Tijdens een traditioneel feest in India schrok een jong katje zo van al het afgestoken vuurwerk, dat het diertje een zeer ongemakkelijke schuilplaats opzocht: diep in een geboorde put. Op eigen kracht was ze er nooit uit gekomen. Gelukkig werd haar wanhopige gemiauw gehoord en kreeg ze hulp.

put
Uit angst voor vuurwerk had het kitten zich behoorlijk in de nesten gewerkt | Foto: screenshot video Blue Cross of India

In India wordt elk jaar het Divalifeest gevierd. Dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetigheden en er wordt veel vuurwerk afgestoken. Voor huisdieren betekenen die knallen en al dat licht juist angst en stress. Zo ook voor de straatdieren in het Indiase Madras. Zij dwalen door de straten, op zoek naar een rustig plekje, ver weg van het geknal.

Een kitten van net een maand oud vond een schuilplaats die wel heel ver van het vuurwerk vandaan was; in een pijp 60 meter onder de grond! Dierenhulporganisatie Blue Cross of India kreeg op een zondagavond een melding binnen van mensen die ‘gemiauw’ hoorden in een waterput achterin de tuin. Dawn Williams, directeur van Blue Cross:

“De kitten had gelukkig niks gebroken, ze had haar klauwtjes in de leidingen gezet. Het was alleen maar een kwestie van meters leidingen uit de put trekken.”

Met vier man gingen ze aan de slag. Vrijwilligers Kavin, Vigneshwar en Srikkanth, die de feestelijkheden en hun familie even in de steek lieten om de kitten te redden, namen voorzorgsmaatregelen. De elektrische bedrading van de dompelpomp werd losgekoppeld zodat de kitten geen schok zou krijgen. Veertig minuten later was de kitten alweer aan de overkant van de straat, bij haar moeder. Een vrijwilliger vertelde:

“De buren die de kat voeren hebben beloofd om volgend jaar geen voetzoekers meer af te steken.”

De video van de reddingactie heeft op social media veel waardering gekregen van dierenliefhebbers. Ook zien? Bekijk hem hier!

Blue Cross of India is sinds 1964 een thuisbasis voor honden, koeien, vogels en nog veel meer andere dieren. Ze zijn wees geworden, verlaten, oud, gewond, mishandeld of fysiek gehandicapt door snelheidsduivels en zieke geesten. De dieren worden opvangen tot er een forever home is gevonden voor elk van hen.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen