Een kleine mus van slechts 3 tot 4 dagen oud kwam begin juli binnen bij de Huismusbescherming. Het vogeltje had een gebroken dijbeentje, zonverbrande huid en was uitgedroogd, maar heeft inmiddels een complete metamorfose doorgemaakt. Nog heel even en Toobie (to be or not to be) kan de wijde wereld in.

huismus
Huismusje Toobie | ©Huismusbescherming Nederland

Toobie werd gevonden in de omgeving van Zwolle. De vindsters probeerden hem onder te brengen bij een vogelopvang, maar dit lukte niet.

Liset Karman van de Huismusbescherming:

“Ze kregen bij een dierenarts en vogelopvang, aan de telefoon al, te horen dat het geen nut had het dier te brengen, omdat het binnen twee dagen dood zou zijn. Dat is een bericht dat in Nederland door meerdere dierenambulances, dierenartsen en vogelopvangcentra gegeven wordt. Mensen geloven dat en laten zo’n diertje vaak dan maar sterven.”

De dames die het hulpbehoevende huismusje vonden zochten gelukkig verder en kwamen terecht bij de Huismusbescherming. Liset documenteert Toobies voortgang op de Facebookpagina van Stichting Witte Mus/Huismusbescherming Nederland, waarop te zien is hoe het musje met sprongen vooruit gaat dankzij de goede zorgen.

“Ik wil aantonen dat zo’n kleine huismus nog wel te redden is. En het is ook heel erg de moeite waard.”

Inmiddels is Toobie bijna zo ver dat hij gaat uitvliegen. Wil je zien hoe het hem vergaat? Volg dan deze Facebookpagina.

huismus

Bron: Huismusbescherming Nederland ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde