Zodra een zeeschildpadje uit het ei kruipt begint misschien wel het gevaarlijkste moment van zijn leven: vanaf het strand bij de zee zien te komen. Ze gebruiken daarvoor het licht van de maan, maar wanneer er teveel kunstlicht is raken ze gedesoriënteerd, om vervolgens nooit het veilige water te bereiken. Daarom hebben hotels op het eiland Saadiyat (Abu Dhabi – Verenigde Arabische Emiraten)  besloten om ‘s nachts alle overbodige verlichting uit te doen.

verlichting
Pasgeboren zeeschildpadje | Foto: JB London/Wikimedia

De komende 6 maanden is het weer raak. Vele duizenden kleine karetschildpadjes kruipen op de stranden van Saadiyat uit het ei. Dan begint voor hen een leven vol gevaar, wat resulteert in slechts 2 op de 100 schildpadden die uiteindelijk de volwassen leeftijd behalen. Volgens de IUCN is de status van deze dieren kritiek.

Menselijke factoren
Het eerste doel van een net geboren schildpadje is om het veilige water te bereiken. Lukt dat niet dan zijn ze ten dode opgeschreven, want er zijn genoeg andere dieren die graag een jong schildpadje lusten. Maar helaas zijn het ook vaak menselijke factoren die ervoor zorgen dat veel schildpadjes omkomen in de eerste uren van hun leven.

verlichting
Lichtvervuiling boven de skyline van Abu Dhabi | Foto: Luca/flickr

Kunstlicht trekt de jonge schildpadden aan, op dezelfde manier als een lamp in huis insecten aantrekt. Hierdoor raken de jonge schildpadjes van slag, en in plaats dat ze naar zee trekken gaan ze precies de verkeerde kant op, namelijk landinwaarts. Dankzij straatverlichting gebeurt het niet zelden dat ze daarbij een drukke weg proberen over te steken, en dat leidt steevast tot een massaslachting onder de pasgeborenen.

verlichting
Slechts 2 procent van de karetschildpadden wordt volwassen | Foto: publiek domein

Rood licht
Om dit tegen te gaan zullen alle hotels langs de stranden van Saadiyat eiland komend half jaar geen normale buitenverlichting meer gebruiken maar alleen rode lampen. Dit rode licht wordt niet door de schildpadjes waargenomen, waardoor de kans dat ze landinwaarts trekken een stuk kleiner wordt. En dat draagt weer bij aan hun uiteindelijke levenskansen. Want die 2 procent van hen die volwassen wordt mag best een beetje omhoog.

Bron: The National ©Animals Today Bart van Riel