Het is een feit! In Mexico zijn hondengevechten eindelijk verboden en de nieuwe wet is op 23 juni in werking getreden. Nu wordt het beschouwd als een ernstige wetsovertreding. Niet alleen het houden van hondengevechten wordt nu bestraft, ook voor het promoten ervan kan je op tot 5 jaar gevangenisstraf rekenen. Een overheidsfunctionaris riskeert nog een hogere straf: 7,5 jaar gevangenisstraf!

hondengevechten
Hondengevechten in Mexico verboden | Foto: Pixabay

Ook het fokken en trainen van honden voor hondengevechten wordt bestraft met opsluiting van tussen de zes maanden en vijf jaar en een boete van het equivalent van zo’n 890 dollar tot zo’n 8.350 dollar. Ook riskeert men een dergelijke straf bij het bezitten, transporteren, het kopen of verkopen van vechthonden, en bij het op welke manier dan ook betrokken zijn bij een evenement waar hondengevechten worden gehouden, zoals het verkopen van tickets, of zelfs het aankondigen ervan.

De voorzitter van Humane Society International (HSI) in Mexico, Anton Aguilar, zegt het volgende:

“Dit is een onderwerp dat sterk gelinkt is aan andere activiteiten van de georganiseerde misdaad, dit is iets positiefs voor de samenleving. dat verder reikt dat de dieren.”

HSI en andere organisaties waarschuwden eerder dat hondengevechten meer is dan een onderwerp van wreedheid tegen dieren. Het is een praktijk die gelinkt is aan andere illegale activiteiten zoals kinderporno, handel in wapens en drugs, en mensenhandel. Volgens de activiste Verónica Flores, directrice van AGAPE (een organisatie tegen mensenhandel) zouden duizenden mensen, vooral kinderen en vrouwen, niet langer voorkomen in de statistieken van mensenhandel als hondengevechten verboden zouden worden.

Campagne tegen hondengevechten
HSI lanceerde in juli 2016 een campagne tegen de gevechten. De campagne bestond onder meer uit een petitie om de wetgevers te verzoeken hondengevechten in Mexico te verbieden en te bestraffen. In november 2016 presenteerde HSI de petitie, getekend door 200.000 mensen, bij de Commissie van Justitie. En nu is de wet een feit.

Volgens Aguilar zal HSI samenwerken met de federale autoriteiten om toe te zien dat de nieuwe wet wordt toegepast. HSI heeft experts in de Verenigde Staten die weten hoe een inval bij dergelijke activiteiten het beste georganiseerd kan worden, net als het documenteren van bewijs. Hiermee kunnen ze helpen met het opzetten van trainingsprogramma’s voor de autoriteiten.

99% van de Mexicanen
Volgens een Mexicaanse enquête uit 2016 is 99% van de Mexicanen tegen hondengevechten. 85% is van mening dat de organisatoren bestraft moeten worden.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer