Het is een kwestie van dagen, misschien zelfs uren. Dan wordt het luchtruim weer overgenomen door gierzwaluwen. Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende zomervogel, die er ieder jaar even plotseling weer is als hij verdwijnt. De gierzwaluw, honderd dagen feest in de lucht!

gierzwaluw
Gierzwaluwen | Foto: Keta/Wikipedia

De blauwe lucht, de oplopende temperaturen; daar hoort een dier bij en dat zijn de gierzwaluwen. Een soundtrack van – letterlijk – gierende en rondzwierende gierzwaluwen zegt ons ‘het is zomer’.

 

Even zijn ze vanzelfsprekend, dan zijn ze weer weg en wordt het stil in de lucht.

gierzwaluw
Alles in de lucht | Foto: Klaus Roggel/Wikipedia

Alles in de lucht
De gierzwaluw is een trekvogel, die vanaf de vroege zomer in Europa broedt en foerageert, en in de winter in Afrika verblijft. Gierzwaluwen vliegen eigenlijk bij alles wat ze doen, tot slapen aan toe. Alleen voor het leggen van eieren is een nest nodig en moeten ze tijdelijk honkvast zijn. Die periode duurt gemiddeld 100 dagen, en gedurende die periode zien wij de gierzwaluwen acrobatisch door het luchtruim klieven, op zoek naar heel veel insecten.

gierzwaluw
Gierzwaluw (Apus apus) | Illustratie: Jos Zwarts/Wikipedia

Wél zomer
Overigens, bij boerenzwaluwen gaat het spreekwoord over ‘één zwaluw maakt geen zomer’ zeker op, want boerenzwaluwen arriveren aanzienlijk vroeger dan de gierzwaluw, en ze vertrekken ook later, meer richting herfst. Maar zodra laatstgenoemde is aangekomen mogen we de zomer alvast in de armen sluiten. Ook als het er maar één is en de lente op haar hoogtepunt.

Dus kijk meteen omhoog en heet de eerste gierzwaluwen welkom. Ze zijn er weer (bijna)!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bron: Utrecht Natuurlijk/YouTube ©AnimalsToday.nl Bart van Riel