Via NestkastLIVE is een paartje buizerds te volgen, dat in een nest in de Hoeksche Waard drie eieren heeft gelegd. Afgelopen vrijdag kwam het eerste ei uit en kan elke vogelliefhebber het pluizige kuiken bewonderen zonder de dieren te storen.

buizerdei
In de Hoeksche Waard kunnen vogelliefhebbers dankzij NestkastLIVE een nest buizerds volgen. Het eerste buizerdei is vrijdag uitgekomen | ©Rollin Verlinde Vilda natuurfotografen

Sinds begin februari hangt er een camera in de tuin van Wouter Joosten, in de gemeente Binnenmaas. In zijn diepe, groene tuin wonen buizerds en zij hebben voor de derde keer op rij een nest gebouwd in de 13 meter hoge conifeer van Joosten. Dankzij de camera van stichting NestkastLIVE kan iedereen het broedsel van de buizerds volgen. Eerder gaf Joosten aan het AD aan dat het een unicum voor Nederland zou zijn als de buizerds hun eieren voor de camera zouden uitbroeden en grootbrengen.

Het buizerdpaar heeft drie eieren gelegd, het derde ei op 6 april. Het eerste buizerdjong is sinds vrijdag te volgen via de camera. Joosten houdt het wel en wee van ‘zijn’ buizerds goed in de gaten en vertelde aan RTV Rijnmond:

“Dit ei is na 31 dagen uitgekomen. Het is echt fantastisch. Als moeder even weg is, zie je het kuiken waggelen. Hij is echt nog een beetje clumsy.”

Het pluizige kuiken is prachtig om te zien:

Nieuw leven maakt hongerig, het kuiken moet dan ook continu gevoerd worden door vader buizerd, terwijl de moeder verder broedt op de andere eieren.

Hoe leuk vogelliefhebbers het ook vinden om deze prachtige roofvogels te volgen, als er iets technisch mis gaat, zal de camera niet worden gerepareerd. Trudy Groen van NestkastLIVE geeft aan dat ze de dieren niet wil storen:

“Ons uitgangspunt is het welzijn van de natuur, dat gaat voor.”

Steeds meer broedende vogels zijn via camera’s te volgen. Onlangs berichtte Animals Today onder meer over slechtvalken die op de kathedraal in Brussel hun nest hebben gebouwd.

Bron: RTV Rijnmond ©Animals Today Angelique Lagarde