In de residentie van de president van India trof men vorige week vrijdag een bijzondere bezoeker aan. Een gewonde resusaap had beschutting gezocht in het paleis. De hulp van Wildlife S.O.S. werd ingeschakeld, en het aapje is nu herstellende in de opvang.

resusaap
Zodra het aapje genezen is wacht de vrijheid | Foto: Wildlife S.O.S./Facebook

En resusaap met verwondingen aan zijn schouder had een schuilplaats gevonden in Rashtrapati Bhawan, het presidentieel paleis in de hoofdstad New Delhi. Nadat men het dier in een vergaderruimte vond, werd dierenopvang Wildlife S.O.S. gebeld. De twee medewerkers die de aap kwamen ophalen, vonden het dier onder de stoelen.

Voorzichtig
Omdat de aap al gewond bleek, waren de medewerkers extra voorzichtig. Toen ze het dier gevangen hadden en beter konden bekijken, zagen ze dat er maden in de schouderwonden krioelden. Wasim Akram van Wildlife S.O.S. over het gewonde dier:

“Ons team moest voorzichtig te werk gaan bij de reddingsactie, om verdere stress te voorkomen. De resusaap wordt momenteel behandeld en zal weer in de natuur worden vrijgelaten als we merken dat hij eraan toe is.”

Mens-dierconflict
Hoe de wonden zijn ontstaan, denkt Kartick Satyanarayan, mede-oprichter en directeur van Wildlife S.O.S. wel te weten:

“Dit gewonde dier is waarschijnlijk slachtoffer geworden van een mens-dierconflict. Ik bedank de staf van de presidentiële woning voor het inschakelen van Wildlife S.O.S.. Mens-primaatconflicten, vaak ‘aapbedreiging’ genoemd, nemen toe. Helaas komt dit door versnippering en het verdwijnen van het leefgebied waar de dieren afhankelijk van waren.”

Bronnen: The Hindu, Wildlife SOS/Facebook ©AnimalsToday Angelique Lagarde