Een nog jonge grote witte haai werd maandag spartelend gevonden op het strand van Manly Beach bij Sydney in Australië. Het dier was uitgeput en experts besloten na een eerste mislukte reddingspoging de haai eerst bij te laten komen in een poel op het strand. Later werd hij overgebracht naar het Manly Sea Life Sanctuary aquarium. Dinsdag is hij in diep water weer vrijgelaten.

witte haai
Foto: screenshot video Manly Sea Life Sanctuary via Business InsiderAu/YouTube

Nadat de haai was gevonden werd meteen geprobeerd hem terug te brengen naar dieper water, maar hij bleef terug zwemmen naar de kust. Volgens een expert van het Manly Sea Life Sanctuary aquarium is het ongebruikelijk dat een grote witte haai strandt, want het zijn krachtige zwemmers:

“We hebben door de jaren heen al heel wat reddingsacties verricht, maar deze was uniek. Het was een voorrecht om met deze diersoort te werken en het is altijd weer geweldig om een dier in het wild vrij te laten en te zien hoeveel mensen de actie steunden.”

De redding en overnachting in het aquarium was behoorlijk risicovol, want grote witte haaien houden er niet van om in een kleine behuizing te zijn:

“We hadden flink wat duikers in het bassin van het aquarium om te voorkomen dat hij met zijn neus tegen de wand zwom.”

Fluffy
Het 1.80 meter lange jonge dier kreeg de bijnaam ‘Fluffy’, hetgeen pluisje of pluizig betekent. Niet echt een passende naam voor een haai, maar de naam ontstond bij toeval toen één van zijn redders hem voor de grap zo noemde en de naam een eigen leven ging leiden:

“Het was iets wat er zomaar uit floepte tegen een aantal kinderen die bij het bassin keken, en er waren meerdere mensen aanwezig op dat moment. Maar we doen er alles aan om het slechte imago van haaien te verbeteren.”

Volgens zijn redders gaat Fluffy het wel overleven:

“Vergeleken met zijn situatie waarin we hem vonden en hoe hij later rondzwom in het bassin van het aquarium gaan we er vanuit dat het wel goedkomt met Fluffy.”

Het is tot nu toe een raadsel waarom de haai gestrand is.

Bekijk hieronder de beelden van het terugzetten van Fluffy in de oceaan:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Fluffy zwemt nu weer vrij rond:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Bart van Riel