Het omstreden slachthuis in België, in Izegem, waar Animal Rights schokkende undercoverbeelden maakte, heeft vorig jaar al acht keer de wet ernstig overtreden. Dat verklaart Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen).

slachthuis in België
Omstreden slachthuis in België overtrad al vaker ernstig de wet | Foto: Watershed Post Flickr via Compfight cc

Volgens Caron is dierenmishandeling bij het slachthuis geen incident, maar komt het veel vaker door. Alleen al vorig jaar stelden dierenartsen er acht ernstige overtredingen vast. Er zijn echter geen maatregelen tegen het slachthuis genomen. Volgens Caron zijn de vastgestelde overtredingen slechts “het topje van de ijsberg”.

Onderbemanning
De Inspectie Dierenwelzijn kan op basis van de verslagen van de dierenartsen intensere controles uitvoeren, maar de organisatie heeft te kampen met sterke onderbemanning. Caron is van mening dat de inspectiedienst dringend moet worden versterkt.

Normvervaging
Vorig jaar werden er in slachthuizen in Vlaanderen in totaal 420 zware overtredingen geconstateerd, waarvan 66 in slachthuizen waar runderen worden geslacht. Volgens Caron ligt dat werkelijke aantal echter veel hoger. Caron:

“Er heerst normvervaging in alle slachthuizen.”

Het Vlaamse parlementslid pleit voor permanente cameratoezicht in slachthuizen, alsmede een forse toename van het aantal controles ter plaatse.

Bron ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor