Wetenschappers hebben ontdekt dat geiten worden aangetrokken door mensen met gelukkige gezichtsuitdrukkingen. Dit doet vermoeden dat met de geit een nog veel groter aantal dieren de gemoedstoestand van mensen kan lezen dan eerder werd gedacht, en dat kan van grote invloed zijn op hoe we vinden met dieren om te mogen gaan.

geiten
Geiten voelen aan of we vrolijk zijn | Foto: publiek domein

De studie werd uitgevoerd door de Londense Queen Mary universiteit en vond plaats bij Buttercups Sanctuary for Goats in Kent. De onderzoekers toonden de geiten steeds twee zwart-wit foto’s van dezelfde persoon, waarvan één met een boze uitdrukking, en de ander een gelukkige blik. De geiten bleken sterk naar de foto te trekken met het blije gezicht, en ze onderzochten de afbeelding zelfs door eraan te snuffelen.

Verschillende hersenhelften
Opvallend genoeg werkte het onderzoek alleen wanneer de foto met het lachende gezicht aan de rechterzijde van de geit stond. Werden de foto’s omgedraaid dan gebeurde er helemaal niets. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de geiten één kant van hun hersenen gebruiken om de betreffende informatie te verwerken, iets wat bij andere dieren ook wordt gezien. Het kan dus zijn dat de linkerkant van de hersenen positieve emoties verwerkt, of dat de rechterkant van de hersenen betrokken is bij het vermijden van boze gezichten.

geiten
Foto: publiek domein

Invloed op omgang met vee
Onderzoeker en co-auteur Dr. McElligott, nu verbonden aan de Universiteit van Roehampton:

“De studie heeft belangrijke implicaties voor de manier waarop we omgaan met vee en andere soorten, omdat het vermogen van dieren om menselijke emoties waar te nemen wijd verspreid kan zijn en niet alleen beperkt tot huisdieren.”

Mede-auteur Natalia Albuquerque, van de Universiteit van Sao Paulo, Brazilië:

“Het onderzoek van emotieperceptie heeft al zeer complexe vermogens bij honden en paarden aangetoond. Tot op heden was er echter geen bewijs dat dieren zoals geiten in staat waren om menselijke gezichtsuitdrukkingen te lezen. Onze resultaten openen nieuwe wegen om de emotionele levens van alle dieren te begrijpen.”

geiten
Herkent een koe onze gevoelens? | Foto: ©Angelique Lagarde/Animals Today

Lees ook:

Geiten hebben verrassend hechte banden met hun verzorgers

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel