Het einde van het stierenvechten in Mallorca komt steeds dichterbij. De politieke partijen in de regering van de Spaanse deelstaat de Balearen (PSIB, Més per Mallorca en Podemos) zijn het met elkaar eens geworden. Er komt een voorstel voor een nieuwe dierenwelzijnswet die harde voorwaarden stelt aan het houden van stierengevechten, waardoor het onmogelijk wordt om deze uit te voeren.

Mallorca
Eens blijft de arena leeg | Foto: Pixabay

Onder andere wordt, in hun voorstel, het doden of verwonden van de stier verboden, net zoals de aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten. Verder zullen de stierenvechters onderworpen moeten worden aan een dopingtest. Ook wordt de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren moeten afkomstig zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.

Met dit voorstel wordt het onmogelijk gemaakt om bloedige stierengevechten te houden. De politieke partijen verwachten dat de wet goedgekeurd zal worden deze zomer. Helaas wordt er in dit voorstel een uitzondering gemaakt voor het stierenfeest correbou de Formalutx. De socialitische partij PSIB stemt alleen in met het wetsvoorstel als het stierenfeest blijft bestaan. Normaal wordt de stier na het feest naar het slachthuis gebracht, maar in het huidige voorstel zou het dier niet gedood worden.

Mallorca Sense Sang
De Nederlandse organisatie Comité Anti Stierenvechten, werkt samen met Animanaturalis, ondersteund door HSI, in de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed). Deze campagne heeft als hoofddoel het stierenvechten en wrede feesten met stieren te verbieden op het Spaanse eilandengroep de Balearen. Tot nu toe 30 gemeenten op het Spaanse eiland tegen het stierenvechten verklaard. Het totaal aan anti-stierenvechtgemeenten in Mallorca staat nu op 34. Meer dan 360.000 handtekeningen zijn inmiddels verzameld. Eerder kregen we het voor elkaar dat ook Palma de Mallorca, de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen, zich uitsprak tegen het stierenvechten. De campagne heeft een brede steun vanuit de Balearische bevolking.

Na de deelstaatsverkiezingen van mei 2015 en de installatie van een nieuwe regering op de Balearen, startte Mallorca Sense Sang bijeenkomsten met de regerende linkse politieke partijen. Vanaf die tijd wordt er gewerkt aan een voorstel voor een nieuwe dierenwelzijnswet. Helaas hebben bepaalde politieke partijen zich niet altijd aan hun woord gehouden wat het hele proces heeft vertraagd.

Regulering
In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit naar aanleiding van het verbod op het stierenvechten in Catalonië sinds 2012. Hierdoor moesten er nieuwe onderhandelingen gevoerd worden met de politieke partijen op de Balearen om zo tot een regulering van de stierengevechten te komen.

Een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen is niet mogelijk, maar ze kunnen zo gereguleerd worden dat ze onuitvoerbaar worden. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed verdwijnt op de Balearen.

Petitie
Je kunt deze campagne actief steunen! Teken de petitie voor een verbod op het stierenvechten op de Balearen en verspreid deze via de sociale media!

Persbericht Comité Anti Stierenvechten


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.