Toen de dove Kim Silva uit Connecticut (VS) met pensioen ging als lerares aan de Amerikaanse dovenschool besloot ze haar kwaliteiten als lesgevende in te zetten om haar katten gebarentaal te leren. Eén van hen, de witte Bambi, is ook doof en om het dier een zo fijn mogelijk leven te bieden begon Silva aan wat een ondoenlijke taak leek.

gebarentaal
Thomassina, Bobcat en Bambi | Foto: screenshot video

Kim Silva en haar man zijn allebei doof en net zoals bij mensen kan doofheid bij dieren kan een flinke handicap zijn. Hoewel Kim Silva tot dan toe alleen maar les had gegeven aan mensen besloot ze om met Bambi te gaan communiceren in gebarentaal:

“Ik denk dat ik mijn leerlingen zo miste dat ik daarom de katten maar ging lesgeven.”

Spons
Bambi werd in 2009 door Kim Silva geadopteerd vanuit een kattenopvang in Texas. Omdat de kinderen van Silva vanaf het begin van hun leven gebarentaal hadden geleerd wist ze goed hoe ze de handsymbolen bij de katten moest introduceren. Naast Bambi had de ex-lerares nog 3 katten. Bobcat en Thomasina bleken net als Bambi goede leerlingen, alleen de senior van het stel (en inmiddels overleden) Bear had geen interesse, waarschijnlijk omdat hij al te oud was.

Aanvankelijk was Bobcat de beste leerling. Silva omschrijft hem als een ‘spons’ die de gebarentaal als het ware opzoog. Maar door Bobcat werd ook de dove Bambi gevoelig voor de handgebaren, vooral omdat de kat Bobcat ging nadoen.

High five
Gebarentaal wordt wel vaker gebruikt bij dove honden, en met succes. Maar bij katten lijkt het een unicum, omdat deze dieren vanuit hun karakter nou eenmaal minder bereid zijn om dingen aan te leren. Inmiddels begrijpen de katten van Silva de symbolen voor kom, meer, zit, blijf, pootje geven, high five, slapen, cirkel (rondje draaien) en spelen. Ook dansen begrijpen ze, al hebben ze daar meestal geen zin in. De meeste woorden kan Silva duidelijk maken met een gebaar, maar sommige woorden spelt ze letter voor letter.

Verrijkt
Dat het aanleren van commando’s bij katten moeilijk is blijkt wel uit het feit dat deze dieren niet snel op hun naam zullen reageren, tenzij er opeens een knopje omgaat in hun hoofd. De katten van Silva begrijpen kennelijk dat er met ze gecommuniceerd wordt, en voor de dove Bambi is dat een zegen, want volgens Silva is het leven van de kat er enorm mee verrijkt.

Bekijk hieronder hoe Kim Silva demonstreert welke woorden haar katten inmiddels begrijpen:

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel