Na vele tragische wendingen tijdens de reddingsactie van Rangila, de laatste dansbeer van Nepal, konden actievoerders deze week eindelijk opgelucht ademhalen: de beer is veilig aangekomen bij Wildlife SOS India.

dansbeer
Na een lange reis komt Rangila eindelijk aan bij Agra Bear Rescue van Wildlife S.O.S.

Beer Rangila leefde 19 jaar lang in erbarmelijke omstandigheden in Nepal. Hij had een pijnlijke ring door zijn neus, werd aan een kort touw gehouden en elke dag werd hij gedwongen om te dansen voor menselijk vermaak. Omdat het houden van dansberen in Nepal illegaal is, kon Rangila eind 2017 bij zijn eigenaar worden weggehaald. Samen met dansbeer Sridevi (17) werd Rangila door het Jane Goodall Institute, World Animal Protection en de lokale politie bevrijd. De beren toonden vertoonden duidelijk tekenen van psychologisch trauma. Ze werden op een speciale truck gezet met als eindbestemming de berenopvang van Wildlife SOS in India.

Dramatische wending
Maar de reddingsactie kreeg een dramatische wending, zoals in maart op de website van Animals Today te lezen was. De beren werden in het geheim overgebracht naar de Jawalakhel-dierentuin, die wordt bekritiseerd vanwege de extreem slechte en ondermaatse omstandigheden. Dit gebeurde zonder toestemming van de reddingsorganisaties. Tot overmaat van ramp overleed Sridevi in de dierentuin vanwege de slechte omstandigheden daar. Er kwamen beelden naar buiten van een ernstig gestreste Rangila die in kleine ijzeren kooien zijn dagen moest doorbrengen. Hoe het kon gebeuren dat de beren in het geheim werden overgeplaatst naar de dierentuin, blijft een raadsel.

Overwinning
Maar de organisaties gaven niet op. Er werd maandenlang gelobbyd bij de Nepalese overheid. Deze maand was het eindelijk zover: er was toestemming om Rangila alsnog over te brengen naar de gespecialiseerde berenopvang. Het was een lange reis voor Rangila: 30 uur was hij onderweg naar zijn nieuwe thuis. Op de Facebookpagina van Wildlife SOS zie je hoe Rangila geniet van zijn watermeloen tijdens de lange reis naar Agra, India:

En dan is het eindelijk zover, Rangila komt aan bij de opvang:

Wildlife-expert Neil D’ Cruze van World Animal Protection is ontzettend blij dat Rangila veilig is aangekomen:

“Na maanden van hard werken achter de schermen is Rangila eindelijk gearriveerd in een gespecialiseerde opvang in India. Hier kan er goed voor hem worden gezorgd, zodat hij kan herstellen.”

Ook Manoj Gautam, werkzaam voor het Jane Goodall Institute van Nepal is blij met de overwinning:

“We kunnen niet blijer zijn om te zien dat Rangila eindelijk is overgebracht naar zijn nieuwe thuis. We hopen dat hij nu de rest van zijn leven in rust kan doorbrengen.”

Medische check
Na zijn aankomst is Rangila in een speciale quarantaine-ruimte geplaatst. Hier wordt zijn gezondheid en herstel goed gemonitord, zo staat op de Facebookpagina van Wildlife SOS vermeld:

“Terwijl ons nieuwste lid van de berenfamilie zich aanpast aan zijn nieuwe omgeving, zal ons team hem onder medische observaties houden in een speciale quarantaine-ruimte. Hier krijgt hij een volledige gezondheidscontrole en zal hij worden behandeld voor eventuele ziektes, wonden en parasieten.”

Laatste dansberen van Nepal
Het houden van dansberen is illegaal in Nepal. Gelukkig is in Nepal nu een einde gekomen aan deze illegale praktijken vol dierenleed. Rangila en Sridevi waren de laatste dansberen van Nepal.

Bronnen: World Animal Protection, Wildlife SOS India ©Animals Today Nadine van Wissen