In het Australische plaatsje Halifax moest een vogelspin het hogerop zoeken, nadat zware regen afgelopen week alles blank heeft gezet. Of de spin een val in het water had overleefd is de vraag, maar zover lieten twee winkelende passanten het niet komen.

vogelspin
Foto: screenshot video Andrea Gofton/YouTube

Er wordt wel gezegd dat spinnen banger zijn voor jou dan jij voor spinnen. De tarantula in dit verhaal was echter vooral bang voor water. Gelukkig waren zijn redders op hun beurt weer niet bang voor de vogelspin, want anders had die moeten leren zwemmen, of was misschien wel verdronken.

Bungelend
In Halifax, Queensland, heeft het afgelopen tijd fors geregend. Hierdoor staat het gebied onder water en door de overstroming moeten veel landdieren hun heil op hoger gelegen plekken zoeken. Andrea Gofton en Andrew Giliberto vonden voor de lokale supermarkt een forse vogelspin bungelend aan een takje. Voor veel mensen zou een spin zo groot als je hand een reden zijn om gillend weg te rennen, maar niet voor Andrea en Andrew.

In Queensland zijn door de overstromingen ook al krokodillen waargenomen die tussen de huizen zwemmen, en er wordt gewaarschuwd dat giftige slangen kunnen opduiken op plekken die normaal niet voor de hand liggen.

Inheems
Aanvankelijk hield een van de redders een hand onder de vogelspin, mogelijk in de hoop dat hij of zij het takje zou loslaten, maar dat gebeurde niet. Je kunt door deze beelden goed zien hoe groot de spin is, die tot 6 centimeter lang kan worden en van poot tot poot 16 centimeter meet. Deze spin is een inheemse soort tarantula die alleen voorkomt in Queensland en luistert naar de Latijnse naam Phlogius crassipes. In het Engels wordt hij Eastern tarantula genoemd, en heeft als bijnamen ‘bird-eating spider’ (vogel-etende spin), ‘barking spider’ (blaffende spin) en ‘whistling spider’ (fluitende spin). Wanneer ze benaderd worden slaan ze net als een waakhond aan en maken een sissend, beetje piepend geluid, wat hun bijnamen verklaart.

vogelspin
Phlogius crassipes | Foto: Robertwhyteus/Wikimedia

Deze spinnen hebben giftige kaken die tot een centimeter lang kunnen worden, maar als ze bijten veroorzaakt hun gif bij volwassenen hooguit een aantal uren flink overgeven. Voor kleine kinderen en huisdieren als honden en katten kan een spinnenbeet van de Eastern tarantula wel dodelijk zijn. Ze eten insecten, maar ook kleine vogels, zoogdieren en amfibieën. Deze spin maakt geen web, maar leeft in een tunnel onder de grond, die wel een meter diep kan zijn.

Gered
Het twijgje waar de spin aan hangt blijkt uiteindelijk deel uit te maken van een veel grotere tak die grotendeels onderwater ligt. Het redden van de spin is dus een kwestie van het oppakken van de tak om hem daarna op het droge te leggen. En zo werden de twee spinnenredders Andrea en Andrew wereldwijd geprezen voor hun moed. En zonder het te weten is de spin ook een bekendheid geworden.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen: Andrea Gofton/YouTube, Wikipedia, AD ©AnimalsToday.nl Bart van Riel