Het Can Gio Bioreserve in Vietnam heeft bevestigd dat het zijn controversiële circus met makaken gaat sluiten. Het mangrove natuurreservaat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar veel mensen hadden het gevoel dat deze prestigieuze accreditatie werd bezoedeld zolang het apencircus in het natuurreservaat gewoon kon doorgaan.

apencircus
Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

Opnamen, gemaakt door Animals Asia in 2016, onthulden geblinddoekte makaken die gedwongen werden te fietsen, en die huilden uit angst voor de zweep van de circusdirecteur tijdens de optredens. Een Animals Asia-onderzoek in 2017 onthulde dat ten minste 200 makaken gedwongen worden om op te treden in een tiental amusementsparken, dierentuinen en toeristische attracties in Vietnam.

apencircus
Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube
apencircus
Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

Onaanvaardbaar
In oktober 2016 schreef Animals Asia de UNESCO over deze wreedheden en ontving al snel een reactie waarin stond dat ‘dit een schending was van bio-ethiek en eco-ethiek’, en ‘onaanvaardbaar was, vooral in een omgeving die door UNESCO was erkend’, en dat deze instelling ‘volledig moet worden afgesloten.’ Toch duurde het nog eens 18 maanden en een petitie met bijna 43.000 ondertekenaars wereldwijd om de shows eindelijk te beëindigen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Elders
De makaken die in het circus worden misbruikt, behoren naar verluidt tot het bedrijf ‘Long Phu’, een particuliere ondernemer die gespecialiseerd is in het uitvoeren van dierenvoorstellingen met makaken, olifanten en beren. Hoewel de sluiting van het Can Gio apencircus positief nieuws is, wordt helaas aangenomen dat de makaken worden teruggestuurd naar hun eigenaren en hoogstwaarschijnlijk nog steeds gedwongen zullen worden om ergens anders het publiek te vermaken. De sluiting geeft echter wel het signaal af dat dit soort ‘vermaak’ anno 2018 absoluut niet neer kan, waar ook ter wereld.

apencircus
Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube
apencircus
Foto: screenshot video Animals Asia/YouTube

Bronnen: Animals Asia, World Animal News ©AnimalsToday.nl Bart van Riel