In een overheidsrapport dat zojuist is uitgekomen waarschuwen wetenschappers voor de enorme gevolgen van de klimaatverandering. In de VS zijn deze gevolgen al merkbaar en zij zullen alleen maar erger worden als nu geen maatregelen worden genomen.

Klimaatverandering - gevolgen klimaatverandering
Earth Day 2010: The Climate Rally in Washington DC on the National Mall | Fotopedia.com | CC BY 2.0

Droge streken in Amerika waar het water steeds schaarser wordt, natte gebieden kampen met gigantische wateroverlast en hittegolven, met als gevolg bosbranden en kaalgevreten bossen. Zonder het nemen van maatregelen wordt dit in de toekomst alleen maar erger. De gevolgen die vandaag zichtbaar zijn, zijn er gekomen met minder dan twee graden Fahrenheit, dit is ongeveer één graad celcius stijging. Als niets wordt gedaan tegen de opwarming stijgt de temperatuur aan het eind van de eeuw met meer dan 10 graden Fahrenheit.

“Klimaatverandering, ooit beschouwd als een probleem voor de verre toekomst, heeft zich stevig vastgezet in het heden. Zomers worden langer en warmer, met periodes van ongewone hitte die langer duren dan eender welke Amerikaan ooit heeft meegemaakt. Winters worden korter en warmer. Regen valt in hevigere stortbuien uit de lucht. Mensen worden langer en erger blootgesteld aan seizoensgebonden allergieën en de plantvariëteiten en dieren in hun huis veranderen”, aldus een samenvatting van het rapport.

Aan het klimaatrapport, de National Climate Assessment, werkten vele wetenschappers mee, ook vertegenwoordigers van oliemaatschappijen. Eenmaal in de vier jaar moet het rapport worden uitgevoerd. Helaas werd onder de presidenten Clinton en Bush weinig gedaan aan de uitvoering van de rapporten, zodat Obama nu pas de derde versie kan gaan uitvoeren.
De Amerikaanse regering wil nog komende zomer strengere richtlijnen invoeren voor de uitstoot van schadelijke stoffen. Helaas worden zij continu dwarsgezeten door de Republikeinen, die geen geloof hechten aan de klimaatopwarming.

Ondanks alle negatieve gevolgen door klimaatopwarming voor het leven op aarde, is er één diertje die hier wel bij vaart: de dennenkever, een insect, niet groter dan een halve centimeter. Het beestje overleeft gemakkelijker de warme winters en de langere zomers. Zo krijgt de kever meer kans om een schimmel achter te laten in de bomen. Binnen een paar weken sterft de boom af. De vele dode bomen zorgen voor een verlaging van de hoeveelheid verdampt water, waardoor uiteindelijk de temperatuur stijgt. Deze warmte heeft de dennenkever weer nodig om zich voort te planten. Zo is dit insect verantwoordelijk voor een ingrijpende verandering van het klimaat in een bepaald bosgebied.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven