Twee gruwelijke dierenmishandelingen kenmerken deze week: een doodgeslagen zwaan in Wijk bij Duurstede en 20 gedumpte dode lammetjes bij het Groningse Marum, verpakt in vuilniszakken. Om de daders te kunnen vinden zijn tips van het publiek nodig. Getuigen gezocht.

getuigen gezocht
Knobbelzwaan | Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De zwaan en lammetjes werden respectievelijk donderdag en woensdag gevonden. Uit onderzoek van de dode zwaan is gebleken dat deze waarschijnlijk met een spade of schep geslagen is. Haar nek was gebroken. Het vrouwtje werd donderdagochtend gevonden op haar nest aan de Langbroekerdijk in Wijk bij Duurstede en meegenomen door de Dierenambulance.

Het mannetje is sindsdien niet meer bij het nest gezien, zo meldt RTV Utrecht. Het wordt niet uitgesloten dat de eieren zijn meegenomen om ze kunstmatig uit te broeden voor de illegale dierenhandel.

Gedumpt
Over de dode lammetjes kwam woensdag een melding binnen bij de politie, die nu op zoek is naar de dader(s). Volgens de politie Ommelanden West leefden de lammetjes mogelijk nog toen ze werden gedumpt. De dieren waren verdeeld over 3 vuilniszakken.

getuigen gezocht
Getuigen gezocht | Foto: Politie Ommelanden West

Er werden al eerder dode lammetjes gedumpt. Het bleek toen dat de dader, een hobbyboer, niet wilde betalen voor de afvoer van de dode dieren. Volgens de politie is het niet uitgesloten dat het om dezelfde dader gaat, maar iedere tip is welkom voor zowel de dode zwaan als de dode lammetjes.

Getuigen gezocht
Weet je meer over een van deze zaken, meldt dat dan altijd bij de Dierenpolitie op telefoonnummer 144. Je kunt daarnaast ook contact opnemen met House of Animals Investigations, mocht je bijvoorbeeld meer weten over de illegale handel in zwaneneieren of levende zwanen. Stuur daarvoor een mail naar investigations@houseofanimals.nl.

Bronnen: RTV Utrecht, Vroege Vogels/ANP ©AnimalsToday.nl