Een jonge dolfijn die begin van de week strandde in de Moray baai in Schotland, kon met hulp van zeezoogdierenredders weer terug naar zee. Ze had vrij lang op het droge gelegen en was daardoor verbrand door de zon. Toch verwacht men dat haar overlevingskansen groot zijn.

dolfijn
In Schotland gestrande dolfijn gered | Foto: FB The Scottish Marine Animal Stranding Scheme

Het is medewerkers van British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), de Schotse dierenbescherming (SSPCA) en bootexcursies North 58 Sea Adventures gelukt een gestrande tuimelaar te redden. Dolfijn 1143 genaamd Spirtle is het vierjarige jong van dolfijn 240, Porridge, en werd vorige week nog samen met haar moeder gezien in de baai. Zondagavond lag ze echter op het strand en zag het ernaar uit dat ze al een groot deel van de dag uit het water was.

Ernstig
Doordat ze zo lang op het droge lag, had ze zonnebrandwonden opgelopen en waren er blaren ontstaan. Volgens een expert van het Scottish Marine Animal Stranding Team is dit een ernstige situatie en is het noodzakelijk om dieren in zo’n geval soms te euthanaseren. Spirtle was echter  in goede conditie en de experts verwachtten dat ze een grote kans had te genezen, zodra ze weer in het water was.

dolfijn
Foto: FB The Scottish Marine Animal Stranding Scheme

Daarop besloot het reddingsteam de onfortuinlijke tuimelaar op een drijver te leggen en bij het opkomend tij terug naar zee te brengen. Aanvankelijk was ze heel traag, maar gaandeweg lukte het zwemmen haar weer. De reddingswerkers schrokken enorm toen het ernaar uitzag dat de dolfijn weer richting het strand zou zwemmen, maar ineens draaide ze zich om en zwom ze energiek naar dieper water, op zoek naar haar familie. Aangezien de groep waartoe ze behoort goed in de gaten wordt gehouden, zal men zeker binnenkort weten of de tuimelaar haar avontuur heeft overleefd.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde