Orang-oetan Susi heeft haar eerste baby in het wild gekregen. Het geredde dier leeft na jaren gevangenschap nu in het beschermde Gunung Tarak-bos in Indonesië. Haar baby heet Sinar. Het is de tweede baby orang-oetan die geboren is in dit natuurgebied.

orang-oetan
Geredde orang-oetan Susi krijgt baby in het wild | Foto: Facebookpagina International Animal Rescue

Baby Sinar

Volgens dierenartsen die de baby orang-oetan en haar moeder in de gaten houden, gaat het goed met Sinar. Ze ziet er gezond uit en eet tot nu toe ook goed bij haar zorgzame moeder.

Moeder Susi

Susi werd jarenlang gevangen gehouden als huisdier. De ketting die om haar nek zat, had een grote wond veroorzaakt. De wond was geïnfecteerd en er bleef rubber in de huid van haar nek zitten.

Na vijf jaar rehabilitatie bij een speciale orang-oetanopvang, mocht ze op 20 mei 2016 terug naar het wild.  Dr. Karmele L Sanchez, directeur van de Indonesische afdeling van de International Animal Rescue:

“Tijdens haar behandeling en revalidatie verbeterde Susi niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ze heeft nu bewezen dat ze zich kan aanpassen en een echte wilde orang-oetan kan zijn.”

https://www.facebook.com/internationalanimalrescue/posts/10158216611009910

 

Paraplu

Orang-oetans zijn een paraplusoort. Ze spelen een belangrijke rol bij het beschermen van hun ecosysteem. Ze verspreiden namelijk veel zaden in bosgebieden.

Ernstig bedreigd

De Borneose orang-oetan is sinds 2016 ernstig bedreigd en staat op de beruchte Rode Lijst van de Internationale Unie van Natuurbehoud (IUCN). De belangrijkste oorzaak is de massale ontbossing om palmolieplantages aan te kunnen leggen. Een andere dreiging is de illegale handel, waar veel baby orang-oetans verkocht worden als huisdier. Hun moeders worden vaak gedood. Nieuwe dieren zoals Sinar en Tarak, de baby orang-oetan die al eerder in het beschermde gebied was geboren, bieden daarom nieuwe hoop voor de toekomst van deze dieren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma