Sophie uit Nieuw-Weerdinge adopteerde in april dit jaar bij Stichting Red een Legkip vier legkippen uit de ei-industrie. Deze kippen hadden voor de productie van eieren anderhalf jaar lang opgesloten gezeten in een schuur opeengepakt samen met duizenden andere legkippen. Kip Gieltje was voor Sophie al gauw de liefste, zij bleek een echte knuffelkip. Van een bleke, bange kip met een gerafeld verenpak veranderde zij, in een aantal weken tijd,  in een mooie, aanhankelijke kip die weer goed in haar veren zat en van knuffelen hield. Na haar ellendige leven in de ei-industrie kon zij in de tuin van Sophie eindelijk genieten van haar leven als kip.

ei-industrie
Geredde kip uit ei-industrie krijgt grafsteen | Foto: Red een legkip

Door de transformatie van deze kippen mee te maken, besefte Sophie hoe schrijnend de situatie van veel boerderijdieren in Nederland eigenlijk is, en besloot zij vegetariër te worden. Bovendien is Sophie nu verslaafd aan liefde voor kippen. Toen Gieltje tot groot verdriet veel te vroeg doodging, werd zij begraven en kreeg zij van Sophie een mooie grafsteen. “Omdat ze die grafsteen verdient”, aldus Sophie:

“Kip Gieltje was een bijzonder lief en intelligent individu, niet minder waard dan een hond of kat. Ik ben erg blij dat ik haar heb mogen leren kennen.”

grafsteen
Grafsteen voor Gieltje | Foto: Red een Legkip

Legkippen in de industrie

Voor de productie van eieren leven er in ons land ruim 44 miljoen legkippen onder erbarmelijke omstandigheden, waaronder nog altijd 4,55 miljoen kippen in kooien. Een legkip in de industrie wordt gemiddeld maar anderhalf jaar oud en legt in die periode rond de 400 eieren. Daarna wordt zij, doordat de productie van eieren afneemt, niet meer als economisch rendabel gezien en is zij nauwelijks nog iets waard. Als dank voor het vele eieren leggen worden de kippen gevangen op een manier die pure dierenmishandeling is, in kratten geduwd en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd. Daar worden ze op gruwelijke wijze gedood om daarna als vrijwel waardeloze soepkip verscheept te worden naar Afrika.

Wat doet Red een Legkip?

Vlak voordat de kippen naar de slacht gaan koopt Red een Legkip tegen de slachtprijs telkens een groep kippen vrij. Deze kippen gaan eerst naar de opvangcentra om aan te sterken en om indien nodig medische verzorging te krijgen. Daarna worden ze geadopteerd door mensen die zich via www.redeenlegkip.nl daarvoor hebben aangemeld om hen eindelijk een mooi leven als kip in de tuin te geven. Ruim 14.000 legkippen heeft Red een Legkip in de afgelopen jaren gered van de slacht. De stichting heeft 8 opvangplekken verspreid over het land (Ochten, Twijzelerheide, Rijsenhout, Amsterdam, Heeze en Horn) en ​één in Lanaken in België en ​één in Gangelt in Duitsland.

hoe oud
©Angelique Lagarde / AnimalsToday.nl

Intelligente voelende dieren

Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Van bange dieren veranderen de geredde kippen langzaam in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren. Onderzoeken hebben aangetoond dat kippen net zo intelligent zijn als de meeste apen en op sommige vlakken intelligenter dan katten en honden. Kippen kunnen meer dan 100 individuen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen. Ook kunnen kippen communiceren met elkaar, zij kunnen meer dan 30 verschillende ‘geluiden’ maken. Ook kunnen kippen zich zorgen maken over de toekomst en is uit onderzoek gebleken dat kippen in staat zijn om empathie te ervaren. Maar bovenal zijn kippen hele leuke dieren die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben en het niet verdienen om zo vreselijk te lijden in de ei-industrie voor onze lekkere trek en economische belangen.

Bron: