Na een oproep van Sir David Attenborough heeft de overheid van Borneo besloten geen weg aan te leggen dwars door het regenwoud. De aanleg hiervan zou rampzalig zijn geweest voor de flora en fauna.

David Attenborough
Dankzij David Attenborough worden dieren als orang-oetans niet bedreigd door een nieuwe weg in het regenwoud bij Kinabatangan | Fotocredit: Abel Brata via Compfight cc

Bulldozers door eeuwenoud regenwoud
De Britse bioloog en tv-persoonlijkheid Sir David Attenborough staat internationaal zo goed bekend, dat zijn mening veel gewicht in de schaal legt. Hierdoor is het hem gelukt een natuurramp te voorkomen. Wat er over is van het regenwoud is het leefgebied van dieren als dwergolifanten, orang-oetans en nevelpanters, dat op het punt stond door bulldozers te worden vernietigd voor de aanleg van een weg. Het plan was om de weg met een brug over de rivier Kinabatangan aan te leggen door het wildreservaat, in het Maleisische deel van Borneo Sabah. Hierdoor zouden kleine groepen orang-oetans en olifanten geïsoleerd raken. Ook ander wilde dieren zouden het slachtoffer zijn geworden door de werkzaamheden.

Oproep aan de minister
Daarom drong Attenborough er, uit naam van de World Land Trust (WLT) bij de Maleisische minister van de staat Sabah op aan zijn plannen te herzien. Hij legde uit het gebied vaak bezocht te hebben en zich grote zorgen te maken over de grote nadelen van de aanleg van de weg. Hij vertelde onder meer:

“Ik heb de magnifieke en unieke soorten waar uw staat mee gezegend is vaak ontmoet en dat zal me altijd bij blijven. Onlangs heb ik begrepen dat er plannen zijn om een nieuwe weg en een brug aan te leggen bij het dorp Sukau in Sabah’s regio Kinabatangan, een gebied dat ik goed ken. Als dit door gaat, weet ik zeker dat de brug aanzienlijke negatieve gevolgen zal hebben voor de wilde dieren in het gebied, voor de bloeiende toerismesector en het imago van Sabah.”

Succes
De oproep werkte: de autoriteiten besloten de bouw van de brug te annuleren, tot grote blijdschap van David Attenborough:

“Het verheugt me enorm dat de plannen om een brug over de rivier Kinabatangan te bouwen zijn geannuleerd. Dit gebied wordt wereldwijd erkend als een vitale enclave voor bedreigde diersoorten. En het is goed nieuws dat de veilige passages van orang-oetans, dwergolifanten en andere bedreigde dieren niet op het spel komen te staan door de brug en alles wat ermee gemoeid zou zijn geweest. Ik ben erg blij dat het belang van de wilde dieren en lokale bevolking gerespecteerd zijn.”

Bron: Express ©Animals Today Angelique Lagarde