Jarenlang hebben ze vreselijk geleden als ‘galberen’ op een Vietnamese boerderij in het district Xuan Loc (provincie Dong Nai), en hun redding was zó dichtbij. Maar kort voordat de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS in staat was om de vier beren naar haar eigen BERENWOUD Ninh Binh te brengen, stierven de dieren op tot nu toe onverklaarbare wijze.

galberen
Voor vier ‘galberen’ in Vietnam kwam redding te laat | ©VIER VOETERS

De eigenaar van de beren had ermee ingestemd de dieren vrijwillig aan VIER VOETERS te overhandigen. Toen VIER VOETERS vorige week, samen met de lokale autoriteiten, zijn boerderij bezocht om de beren te onderzoeken, werd één berin dood gevonden. Haar galblaas en lever waren verwijderd; deze organen leveren veel geld op op de zwarte markt. Kort erna stierven de drie andere beren op tot nu toe mysterieuze wijze. Slechts enkele dagen voordat ze gered zouden worden…

Galblaas en lever zijn veel geld waard

Hoewel de Vietnamese regering herhaaldelijk heeft aangekondigd de ‘galbeerboerderijen’ te willen sluiten, lijden naar schatting 800 beren op zo’n 250 galbeerboerderijen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn ondervoed, uitgedroogd en verwaarloosd en lopen continu het risico om gedood te worden door hun eigenaars omdat de illegale verkoop van organen zoals de galblaas en lever enorme sommen geld oplevert. In het onderzoek “De uitdagingen en de gevolgen voor het behouden van de galbeerindustrie in Vietnam”, heeft de organisatie Free The Bears 66 bereneigenaren geïnterviewd. De helft gaf aan dat als hun boerderij gesloten werd, ze niet zouden aarzelen om de dieren te doden.

Beren sterven in kooien

Ioana Dungler, Directeur van VIER VOETERS’ afdeling voor Wilde Dieren:

“Ondanks bestaande wetgeving blijven verschrikkelijke incidenten, zoals die in het district Xuan Loc, voorkomen zonder enige consequenties voor de eigenaren. Wij roepen de Vietnamese regering op om nú actie te ondernemen. Het kwellen en doden van beren moet gestopt worden – het is de hoogste tijd!”

De beren leven en sterven in kleine kooien, terwijl er soortgeschikte huisvesting voor hen bestaat zoals VIER VOETERS’ BERENWOUD Ninh Binh.

“Wij doen daarom een beroep op de Vietnamese regering om de sluiting van galbeerboerderijen door te zetten.”

BERENWOUD Ninh Binh

Aankomende donderdag zal VIER VOETERS haar BERENWOUD Ninh Binh in Vietnam officieel openen. Het berenreservaat, gelegen in de provincie Ninh Binh, heeft een eigen dierenkliniek, een quarantainestation, ‘berenhuizen’ met binnenverblijven en uitgestrekte buitenverblijven. Vandaag de dag hebben al tien voormalige galberen hier een nieuw thuis gevonden en zijn er ook twee berenjongen gered uit de illegale handel in wilde dieren. In totaal zal het reservaat plaats kunnen bieden aan honderd misbruikte galberen. In Ninh Binh krijgen deze dieren een tweede kans in het leven in een soortgeschikte omgeving.

Berengal: bloeiende business

Berengal wordt al duizenden jaren lang beschouwd als een geneesmiddel in de traditionele Chinese geneeskunde en wordt gebruikt voor de behandeling van oogziekten, hematomen, spijsverteringsstoornissen en andere kwalen. Hoewel het effect ervan wordt betwijfeld, zelfs door gerenommeerde deskundigen van de traditionele Chinese geneeskunde, en er veel betere kruiden- en synthetische alternatieven zijn, is het nog steeds een gewild product in veel Aziatische landen. Hoewel het bezit, de verkoop en de consumptie van berengal sinds 2005 in Vietnam is verboden, is het nog steeds toegestaan om de beren in privébezit te houden. Dit leidt er toe dat veel beren nog steeds illegaal misbruikt worden voor hun gal en de illegale handel in berengal blijft bestaan: op straat, in winkels, op galbeerboerderijen en op internet.

Petitie

VIER VOETERS roept de Vietnamese regering op, middels deze petitie, om nú actie te ondernemen!

Persbericht VIER VOETERS