Bioloog en presentator Freek Vonk is woedend. Hij is in Zuid-Afrika en heeft de stropers daar letterlijk de oorlog verklaard. Op zijn Facebook vertelt hij op emotionele wijze over hoe hij in het Krugerpark een uitgedroogd neushoornjong zonder ouders aantrof.

Freek Vonk
Minder dan 25.000 neushoorns over door stroperij | Foto: Pixabay

Freek Vonk werkt momenteel in Zuid Afrika aan zijn programma ‘Freek tegen de stropers’. In de nacht van dinsdag op woensdag stuitte een team, dat is aangesteld om de stroperij aan te pakken, op een jonge neushoorn wiens moeder naar alle waarschijnlijkheid is gedood door stropers. Vonk schrijft op Facebook:

,,Ik zie een pick-up truck met tien soldaten eromheen. Ik zie in de pick-up ook enkele van hun geweren liggen. Daarnaast staat de dierenarts. Er hangt een infuus aan de rand van de auto. De sfeer is heel gespannen. De dierenarts zegt dat dit het jongste neushoorntje is dat ze ooit hebben gevonden. Ik zie soldaten bij wie de tranen over de wangen rollen, maar ook soldaten met een blik in hun ogen die verraadt dat ze per direct terug willen om de daders te zoeken. (…) Ik loop dichterbij. En dan zie ik hem achter in de pick-up liggen. Het babyneushoorntje, nog geen 30 kilo zwaar. Hij is verdoofd en ligt onder een klein dekentje. Dit is zo in-en-in triest. Wat een paniek en angst moet hij gevoeld hebben. Ik probeer me te vermannen maar merk dat dit lastig gaat.”

Daarna doorklinkt in het verhaal van Vonk vooral woede:

 “In wat voor wereld leven wij? Hoe kan je dit soort leed veroorzaken? (…) Dat er iets gedaan moet worden is duidelijk. Maar het moet snel gebeuren.”

Het is nu 7:30 uur in de ochtend, en ik moet even wat van me afschrijven. Gisteravond werden we om 19:00 door…

Posted by Freek Vonk on dinsdag 17 november 2015


Uitsterven

Als er niet meer actie wordt ondernomen is de kans aanwezig dat de neushoorn zal uitsterven. Veertig jaar geleden waren er volgens het WNF nog zo’n 100.000 neushoorns op de wereld, maar door stroperij zijn er nu minder dan 25.000 over. Olifanten, leeuwen en vele andere bedreigde diersoorten ondergaan hetzelfde trieste lot.

Bron ©PiepVandaag.nl