De winnaars van de WNF-Frans Lanting Photo Award zijn sinds zondag te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De jonge en volwassen natuurfotografen van deze vijfde editie zijn er in geslaagd om in één krachtig beeld een verhaal te vertellen. Een dode jan-van-gent in plastic afval vertelt over een grote bedreiging, terwijl foto’s van een zwangere steurgarnaal, een hert in het zonlicht en een vers geweven spinnenweb de hoop en kracht van de natuur weerspiegelen.

Frans Lanting
Zwangere steurgarnaal | Foto: ©WWF/Gino Symus

De winnende beelden van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland zijn gekozen uit ruim 7.000 inzendingen. De jury stond onder leiding van natuurfotograaf en Frans Lanting. Bij de volwassenen heeft Gino Symus uit België gewonnen met een bijzondere belichte foto van een zwangere steurgarnaal waarbij de zon boven het water zorgt voor tegenlicht en je zelfs de eitjes in het lijf van de garnaal kunt zien.

Young Talents en Kids Award
Bij de Young Talents won de 12-jarige Dirk Hoogenstein uit Utrecht de prijs met een aangrijpende foto van een dode jan-van-gent omringd door plastic afval.

Frans Lanting
Een dode Jan-van-gent in plastic afval | Foto: ©WWF/Dirk Hoogenstein

De Kids Award is in de wacht gesleept door de 8-jarige Duco Slooff uit Zeist. Hij legde op artistieke manier een spinnenweb met dauwdruppels vast.

Frans Lanting
Spinnenweb met dauwdruppels | Foto: ©WWF/Duco Slooff

Publieksprijs
De Publieksprijs is gewonnen door de 15-jarige Mark de Wit uit Den Hoorn die tijdens een boswandeling opeens een hert spotte die prachtig belicht werd door de zonnestralen die door de bomen schenen.

Frans Lanting
Hert in het licht, Nederland | Foto: ©WWF/Mark de Wit

Foto’s met een verhaal
De diverse Awards zijn uitgereikt door juryleden Humberto Tan, Kim Feenstra, Jasper Doest en Christiaan van der Hoeven. Juryvoorzitter Frans Lanting sprak de winnaars toe via een videoboodschap. Hij roemde de verhalende kracht van natuurbeelden. Lanting:

“We hebben niet alleen gelet op de techniek en het beeld maar ook op de verhalende kracht van foto’s. Het is mooi dat je dat bij de winnaars ook terugziet.”

De foto’s zijn tot 14 december tentoongesteld in de ontvangsthal van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Bron: