Neushoorn Elena in Wildlands Adventure Zoo Emmen is gisteren om het leven gekomen, nadat de introductie van de nieuwe mannelijke witte neushoorn Limpopo geheel verkeerd afliep. De 19-jarige man werd begin september naar Emmen gehaald om voor nageslacht te zorgen bij Elena en Zahra. Maar die schrokken zo van Limpopo dat ze het op een rennen zetten, waarna Elena uitgleed en in een waterpoel verdronk.

Fokprogramma Wildlands Emmen kost neushoorn Elena het leven
De introductie van een mannelijke neushoorn in 2019 verliep wel goed | Foto: screenshot video WILDLANDS Adventure Zoo Emmen/YouTube

Volgens Wildlands Adventure Zoo Emmen hadden Limpopo, Elena en Zahra al kennisgemaakt, maar met een hek ertussen. Dit vond plaats in hun eigen deel van de stal, waarbij ze elkaar konden zien en ruiken. Dit zou naar wens verlopen zijn, maar de vraag is of amper 2 weken voldoende tijd is om te kunnen beslissen dat de dieren elkaar ook al fysiek kunnen ontmoeten. Dat stond gisteren gepland, met fatale afloop voor Elena. Zuidelijke witte neushoorns worden ernstig bedreigd en Wildlands Emmen doet mee aan een fokprogramma. Limpopo heeft elders al voor drie nakomelingen gezorgd. De noordelijke witte neushoorn is feitelijk al uitgestorven, omdat er geen natuurlijke nakomelingen meer kunnen komen.
.

Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn Sudan is overleden

Elena verdrinkt na achtervolging

Elena en Zahra werden gisteren vroeg in de ochtend losgelaten op de ‘savanne’ van Wildlands Emmen, met een oppervlak van 2 hectare. Niet lang daarna werd ook Limpopo tot het gebied toegelaten en dat verliep niet zoals gepland. Elena en Zahra schrokken van Limpopo en gingen ervandoor. Limpopo achtervolgde de neushoornvrouwen en richtte daarbij zijn aandacht op Elena. De achtervolging zou een kwartier geduurd hebben, waarna het de indruk wekte dat de dieren uitgeput waren, aldus dierenarts Job Stumpel in het AD. Elena gleed mogelijk door de vermoeidheid uit en kwam op haar zij terecht in een ondiepe waterpoel. Dezelfde vermoeidheid zorgde er waarschijnlijk voor dat ze niet overeind kon komen. Limpopo stond vlakbij en dit zal de stress bij Elena alleen maar verhoogd hebben. De mannelijke neushoorn is door dierentuinpersoneel met een grondverzetmachine verjaagd, maar toen men bij Elena kwam bleek ze al verdronken te zijn. Dierenarts Job Stumpel verklaart in het AD:

“Je wil het liefst erheen springen en haar kop boven water tillen, maar dat kon niet. Neushoorns zijn niet alleen heel gevaarlijk, maar ze wegen ook nog bijna 2000 kilo, dus fysiek kan het niet. We zijn er met een shovel naar toe geracet en hebben het mannetje daarmee weggejaagd, zodat we bij het vrouwtje konden, maar het was al te laat. Het is heel snel gebeurd. En dan is daar de ongeloof, shock en hoofdpijn. Elena was een hele mooie, lieve, stabiele en rustige neushoorn. Net als Limpopo trouwens, ook een stabiel bewezen fokman. Dit hadden we echt niet verwacht.”

Deze treurige gebeurtenis is als vanzelfsprekend een grote schok voor alle betrokkenen, maar er kunnen wel vraagtekens geplaatst worden bij de snelheid waarmee de dieren met elkaar in contact zijn gebracht. Limpopo kwam volgens diverse bronnen pas begin september aan in Emmen en op 16 september werd hij al bij de twee neushoornvrouwen geplaatst. Volgens dierenarts Stumpel waren de eerdere contactmomenten ‘goed en rustig’ verlopen, maar toen zat er een hek tussen. Dieren in gevangenschap voelen heel goed dat een hek niet alleen een belemmering vormt, maar ook bescherming kan bieden. Mogelijk dat de de eerdere kennismakingen mede hierom zonder onrust plaatsvonden, al valt dit niet te bewijzen.
.

.
In 2019 verliep de introductie van een neushoornman wel zonder problemen. In bovenstaande video van Wildlands Adventure Zoo Emmen is te zien hoe het gisteren had moeten verlopen. Ook Elena is aanwezig in de groep.

Hormonen?

De reden waarvoor de dieren bij elkaar zijn gezet kan tevens de oorzaak zijn voor de plotselinge onrust en angst van Elena en Zahra: Limpopo moest voor nageslacht zorgen in kader van het fokprogramma. Wanneer er hormonen meespelen kan het gedrag van dieren heel anders uitpakken dan in eerste instantie verwacht wordt. Of dit een inschattingsfout is geweest zal mogelijk nooit aangetoond worden. Feit blijft dat de mens de natuur naar zijn hand wilde zetten, maar bedrogen uitkwam, met fatale gevolgen voor de witte neushoornvrouw Elena. Samen met de dood van de wolf in DierenPark Amersfoort twee weken geleden doet dit het aanzien van dierenparken en -tuinen geen goed.

Bekijk hieronder het item van RTV Drenthe over de dood van Elena:
.

.
Bronnen:

Karen’s blog: Wolf Amersfoort dood door schuld?

©AnimalsToday.nl BVR