Het pretpark Särkännieme heeft besloten diens controversiële dolfinarium en enige van het land Finland, te sluiten. Dit zou uit financiële overwegingen zijn. Over het dolfinarium was veel te doen en kende vele tegenstanders die het gevangenschap van de dolfijnen zo snel mogelijk beëindigd wilden zien. Jarenlange protesten hebben dan toch hun vruchten afgeworpen met als genadeklap een burgerinitiatief afgelopen juni.

Dolfijnen in het wild - Finland
Dolfijnen in het wild | Foto: Gregory “Slobirdr” Smith / Foter.com / CC BY-SA

Bestuursvoorzitter van het pretpark Sofia Vikman zegt over de op handen zijnde sluiting:

“Het dolfinarium is niet winstgevend gebleken en de algemene verandering in opvatting met betrekking tot het houden van dolfijnen in gevangenschap is niet nieuw, die heeft zich gedurende de jaren ontwikkeld”.

In het Finse dolfinarium bevinden zich op het moment vier tuimelaars, die waarschijnlijk zullen worden overgebracht naar andere dolfinaria.

Vikman:

“Het belangrijkste is nu een goede verblijfplaats en een veilig bestaan te garanderen voor de rest van het leven van deze dieren”.

Reservaat

Dierenbeschermers pleiten voor het onderbrengen van de dieren, Veera, Delfi, Leevi en Eevertti, in een zeereservaat. De oudere dolfijnen, Veera en Delfi werden gevangen in de Golf van Mexico in 1984. Drie andere dolfijnen die toen ook werden gevangen, Niki, Joona en Happy zijn inmiddels overleden. Gezien de hoge leeftijd van Veera en Delfi dient goed nagedacht te worden over waar zij worden ondergebracht. Verre transporten gaan zij waarschijnlijk niet overleven en weer een volgend dolfinarium waarschijnlijk ook niet. Leevi en Eevertti zijn beide 20 jaar oud, geboren in gevangenschap en kampen met gezondheidsproblemen en zijn dus ook fragiel. Ric O’Barry zegt dan ook op zijn website:

“We zijn verheugd dat het bestuur van Särkänniemie de beslissing heeft genomen het dolfinarium te sluiten. De volgende stap is een goed thuis voor deze dieren, die zo veel jaren hard hebben gewerkt, te verzorgen en ze niet naar een ander dolfinarium te sturen.”

Er ligt al een aanbod om de dieren onder te brengen bij het Blue Dolphin Freedom Center, een initiatief van Cetaceansound en Ric O’Barry’s Dolphin Project. Luca Giovagnoli van het center verklaart:

“Blue Dolphin Freedom Center is ontwikkeld om dolfijnen in nood te helpen. In Europa is er niets vergelijkbaars te vinden. Samen met Ric (O’Barry) proberen wij voorheen in gevangenschap levende dieren een kans te geven op een mooi en vredig pensioen”.

Bronnen: Yle.fi & Ric O’Barry’s Dolphin Project ©PiepVandaag.nl