De Faunabescherming heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) per brief verzocht om met onmiddellijke ingang alle vormen van jacht te verbieden, zolang de periode van grote droogte voortduurt.

droogte
Faunabescherming wil stopzetting jacht wegens droogte | Foto: publiek domein

Alle weken is er bijna geen druppel regen in Nederland gevallen. Hierdoor hebben vrijwel alle in het wild levende dieren moeite om voldoende water te vinden om te kunnen overleven.

‘Beheer’
Onder het mom van ‘beheer’ is deze maand de jacht op onder meer zwijnen, reeën en herten begonnen. Niet alleen wordt er gejaagd op volwassen dieren; de jagers hebben ook pasgeboren zwijntjes in hun vizier. Moederdieren raken dusdanig gestrest van de jacht dat zij onvoldoende moedermelk kunnen produceren om hun kroost te voeden.

droogte
De jagers hebben ook pasgeboren zwijntjes in hun vizier | Foto: © Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Door de droogte is er niet alleen minder water beschikbaar ook is er minder voedsel beschikbaar of het voedsel is minder goed te bereiken door de dieren door de uitgedroogde bodem. De Faunabescherming vindt het onverantwoord om dieren die vechten om te overleven op te jagen. Het afschieten is niet heilzaam voor de wilde dieren, het tegendeel is het geval.

Verstoring
Naast de wat grotere dieren wordt er ook gejaagd op vossen, ganzen, konijnen, kraaien en houtduiven. Wanneer er een ontheffing verleend is mag een deel van de jacht zelfs na zonsondergang plaatsvinden, waardoor onevenredig veel dieren en mensen gestoord worden in hun welverdiende en noodzakelijke nachtrust.

Foto: publiek domein

Brandgevaar
Naast ethische gronden om de jacht stop te zetten dreigt er ook een praktisch gevaar, want het zal niet de eerste keer zijn dat het schieten met jachtgeweren brand veroorzaakt in de kurkdroge natuur. De verwachting is echter dat er ook volgende week nog geen regen zal vallen, dus laten we hopen dat de minister snel met een positief antwoord komt op de brief van de Faunabescherming, die hier (pdf) kan worden teruggelezen.

droogte
De natuur is kurkdroog | Foto: publiek domein

Bron: De Faunabescherming ©AnimalsToday.nl Lianne Raat