In de bossen van Queensland (Australië) is een 3-jarig meisje, na ruim 16 uren vermist te zijn geweest, ongedeerd teruggevonden dankzij Max, de Australische veedrijvershond van de familie. De 17 jaar oude Max is doof en deels blind en toen het meisje, Aurora, wegliep uit haar tuin is hij haar de bossen in gevolgd en al die tijd niet van haar zijde geweken. Omdat hij zo trouw over het kleine meisje heeft gewaakt heeft de politie van Queensland Max uitgeroepen tot ‘erepolitiehond’.

familiehond
Loyale familiehond Max waakt 16 uren lang over verdwaald meisje | Foto: Politie Queensland

Aurora werd afgelopen vrijdag om 3 uur ’s middags door haar familie als vermist opgegeven.  Het meisje verdween uit de tuin van haar eigen huis, op de voet gevolgd door Max. Een zoektocht in de bossen en heuvels op het landgoed van de familie leverde, mede door het natte weer, tot in de avond niets op.

Veilig dankzij Max
Op zaterdagochtend hervatten meer dan 100 vrijwilligers van de State Emergency Service (SES), de politie en omwonenden de zoektocht en rond half 8 in de ochtend werd Aurora veilig en wel aangetroffen. Max heeft niet alleen het meisje beschermd en warm gehouden terwijl de temperatuur daalde tot zo’n 15°C, maar hij heeft ook de vrijwilligers naar de plek geleid waar ze zich bevond.

Leisa Bennett (de oma van Aurora), hoorde samen met een aantal vrijwilligers op zaterdagochtend een zacht geroep komen vanaf de top van de berg, op ongeveer 2 kilometer afstand van haar huis.

Bennett:

“Ik vloog de berg op en toen ik de top naderde kwam de hond naar mij toe en hij leidde mij rechtstreeks naar Aurora. Hij is geen moment van haar zijde geweken. Ze rook naar hond, ze heeft naast hem geslapen.”

SES vrijwilliger Ian Phipps vertelde aan ABC News:

“Het gebied rondom het huis is vrij onherbergzaam en moeilijk begaanbaar, dus ze heeft een lange afstand afgelegd met haar hond die haar bijzonder loyaal is gebleven. Gezien het weer van afgelopen nacht heeft ze geluk gehad, omdat erg koud en regenachtig was.”

Waarom was Max zo loyaal?
In het bijzonder oudere honden hechten veel waarde aan contact met mensen, volgens Professor Paul McGreevy van de Universiteit van Sydney. Dit is volgens hem een van de redenen dat Max bij Aurora bleef. Daarnaast zou heeft hij waarschijnlijk de stress van het meisje aangevoeld.

Als het meisje heeft gehuild heeft de hond waarschijnlijk op haar gereageerd op een manier die haar zou hebben getroost. Op de eerste plaats deed hij dat in dit geval haar gezelschap te houden en niet van haar zijde te wijken.”

Dankzij de trouwe Max heeft Aurora op een paar schrammen na niets overgehouden aan haar hachelijke avontuur. Oma Bennett vertelt dat de hereniging van de familie met het meisje erg emotioneel was en dat ze ontzettend dankbaar is voor hoe het is afgelopen.

Erepolitiehond
De politie van Queensland was zo diep onder de indruk van de moed van Max dat ze hem benoemd hebben tot erepolitiehond.

De politie berichtte erover op Twitter:

“Zo’n brave jongen, Max! Hij bleef bij zijn 3-jarig mensenmeisje dat was verdwaald in de buurt van Warwick afgelopen nacht, terwijl wij verwoed naar haar op zoek waren. Omdat je haar hebt beschermd ben je nu een erepolitiehond.”

Bronnen: Fox News, ABC News, News.com.au ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma