Al enkele jaren is er sprake van een hardnekkige droogte in Kenia. Het is in geen veertig jaar tijd zó droog geweest in het land en er zijn inmiddels al vier jaren verstreken sinds het laatste regenseizoen plaatsvond. Deze extreme droogte eist een zwaar tol voor ’s werelds zeldzaamste zebra’s.

droogte
Extreme droogte in Kenia is klap voor ’s werelds zeldzaamste zebra | Foto: Pixabay

In Kenia valt normaal in de maand november de meeste regen met één of meerdere tropische regenbuien per dag. Echter is dit al enkele jaren niet meer het geval. Ook dit jaar lijkt daar volgens de voorspellingen niet veel van in huis te komen. Met als gevolg gevaar voor een tal van dieren, zelfs de dieren die het best bestendig zijn tegen droogte. Door de uitblijvende regen verdwijnen de typische voedselbronnen in de levensgebieden van deze wilde dieren.

Voor de grévyzebra, een ernstig bedreide zebrasoort, ziet de situatie er bijzonder schrijnend uit. In enkele maanden tijd is bijna 2 procent van de populatie verloren gegaan. “Sinds juni hebben we reeds 58 zebra’s verloren en we zien dat de sterfte toeneemt naarmate het droger wordt”, aldus Belinda Low Mackey, directeur van de Grevy’s Zebra Trust.

“Als het komende regenseizoen niet doorbreekt, wordt de grévyzebra met ernstige hongersnood bedreigd. En als we binnen drie maanden veertig verliezen, wat zou dat dan betekenen voor de resterende populatie?”

De Grevy’s Zebra Trust is inmiddels begonnen met het voeren van de zeldzame zebra’s. “We werken hard de klok rond om zebra’s te voeden, om ervoor te zorgen dat we de populatie door de droogte heen laten overleven”, vertelt Letura, officier van de GZT.

Over de grévyzebra

De grévyzebra (Eguus grevyi) is een bedreigde zebrasoort die enkel nog voorkomt in Kenia en Ethiopië. Grévyzebra’s zijn groter dan de standaard zebra’s die op de vlaktes leven. Bovendien hebben ze smallere strepen en bredere oren. De zebra wordt tot zo’n drie meter lang en anderhalve meter groot en is daarmee een van de grootste onder de paardachtigen.

De grévyzebra wordt bedreigd. In de jaren tachtig leefden er ongeveer 17.000 van deze diersoort. De zebra deelt dezelfde leefomgeving – graslanden – met geiten en schapen. Ze zijn steeds meer op zoek naar gras en waterbronnen. Dit doen ze ’s nachts, waardoor ze gevoeliger zijn voor roofdieren. Voornamelijk om die reden is de populatie grévyzebra’s in Kenia tussen 1977 en 1988 met maar liefst 70 procent afgenomen. In totaal zouden er minder dan 2.500 dieren in het wild leven waarvan een honderdtal in Ethiopië en minder dan 2.400 in Kenia.

Sinds het begin van deze eeuw bleef het aantal grévyzebra’s stabiel, maar door de aanhoudende droogte van de afgelopen jaren heeft de populatie opnieuw een serieuze klap gekregen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Amber IJpelaar