Het Europese burgerinitiatief Stop Finning, Stop the Trade heeft urgent meer handtekeningen nodig in de strijd tegen de Europese handel in haaienvinnen. Burgers kunnen op deze manier hun stem uitbrengen om nieuwe wetten omtrent deze handel in te voeren. De Europese Commissie eist tenminste 1 miljoen handtekeningen om de voorstellen te behandelen.

haaien
Bescherming Europese haaien komt in tijdnood | Foto: publiek domein

Stemmen

Verschillende milieu- en dierenwelzijnsorganisaties hebben in februari 2020 het burgerinitiatief Stop Finning, Stop the Trade gestart om de handel in haaienvinnen te beëindigen. Een van de oprichters is de internationale stichting Sea Shepherd, die zich inzet voor het behoud van de oceanen. Alex Cornelissen (CEO) laat via de website van de stichting weten dat het initiatief een zware tegenslag heeft beleefd tijdens de COVID-19-pandemie. Op 3 november dit jaar stond het aantal pas op 350.000 handtekeningen, terwijl de verwachting was dat het doel gauw behaald zou zijn, daar over het algemeen vrij wel iedereen het erover eens is dat haaien niet gedood moeten worden voor hun vinnen.

Haaien en hun vinnen

Jaarlijks verdwijnen tonnen haai uit de oceanen voor consumptie. Vele soorten zijn in uitstervingsgevaar. Hun vinnen zijn geliefd in Chinese soepen en dienen als ingrediënt in de productie van bepaalde medicijnen.

De handel in haaienvinnen is wereldwijd actief en moet met spoed worden beëindigd. Deze prachtdieren zijn namelijk van groot belang voor het behoud van onze ecosystemen en daarmee essentieel voor de biodiversiteit, waaronder het bestaan van de mens.

Haaien spelen cruciale rol bij herstel beschadigde ecosystemen

Help mee

Red de haaien van dit verschrikkelijke lot door uw stem hier nog op tijd uit te brengen. Steun het burgerinitiatief! Klik hier.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools