Ruim 1.7 miljoen Europeanen hebben het burgerinitiatief Fur Free Europe voor een bontverbod ondertekend. In Nederland bundelden Bont voor Dieren, World Animal Protection, Dier&Recht en VIER VOETERS de krachten om een einde te maken aan bont in de EU. “Een bontvrij Europa komt in zicht, de Europese Commissie is nu aan zet.”

bontverbod
1.7 miljoen Europeanen ondertekenen burgerinitiatief voor bontverbod | Foto: via Bont voor Dieren

Door het succesvolle burgerinitiatief moet de Europese Commissie een verbod op de productie en verkoop van bont binnen Europa overwegen. In Nederland bestaat sinds 2021 een verbod op het fokken van dieren voor bont. De verkoop van bont is in ons land echter wel nog toegestaan. Daarnaast worden in andere Europese landen zoals Finland, Polen en Denemarken pelsdieren nog onvoldoende of zelfs helemaal niet beschermd. Vossen, nertsen, wasbeerhonden en chinchilla’s worden hun leven lang gevangengehouden in kleine draadkooien, voordat ze worden gedood en gevild. Dit is onacceptabel, vinden de dierenwelzijnsorganisaties.

Bontverbod hard nodig

Anja Hazekamp, lid van het Europees Parlement:

“Bont is ongelofelijk wreed. In pelsdierfokkerijen kan niet worden voorzien in de complexe gedragsbehoeften van wilde diersoorten, zoals vossen en nertsen. Het houden en doden van deze dieren uitsluitend voor de productie van bont is ethisch onaanvaardbaar. Daarom is het belangrijk om ook de verkoop van bont binnen Europa te verbieden.”

nertsen
Nerts | Foto: publiek domein

Belangrijk keerpunt

Het behalen van het grote aantal handtekeningen is een historische mijlpaal. Op 18 mei 2022 is het burgerinitiatief gestart, met als doel 1 miljoen geldige handtekeningen binnen een jaar. Met 1.701.892 handtekeningen die nu zijn gezet, is dat doel ruimschoots behaald. Daarnaast neemt het nog enkele maanden in beslag om de handtekeningen te valideren. Zodra dit is gebeurd, is de Europese Commissie verplicht een verbod op de verkoop en productie van bont te behandelen. In Europa hebben 15 lidstaten het fokken van dieren voor hun vacht al verboden. Nu is het aan de overige landen om zich aan te sluiten.

“We zijn ontzettend blij met het overweldigend aantal handtekeningen”, zeggen de deelnemende organisaties.

“Het is een duidelijk signaal vanuit de Europese samenleving dat het fokken en doden van dieren voor een onnodig en wreed product onacceptabel is. Bont is definitief uit de mode. Nu is de Europese Commissie aan zet. Wij blijven de Europese Commissie aansporen bont in Europe te verbieden.”

Bron:

©AnimalsToday.nl