December begon goed voor de vrij zwemmende dolfijnen die migreren via de Kuroshio-zeestroom langs de zuidoostkust van het Japanse hoofdeiland Honshu. Zestien opeenvolgende dagen vond er geen slachting plaats. Op 16 december was het echter weer raak. Na een vijf uur durende strijd ging een familie van 8 grampers ten onder in het geweld van Taiji. Twee dagen later, op 18 december, werd een familie van ongeveer 36 gestreepte dolfijnen massaal afgeslacht in de ‘Cove’.

dolfijnenjachtseizoen in Taiji
Dode dolfijnen op weg naar de slager | Foto: © Sea Shepherd

Het echte kerstcadeau voor de groothandelaren in dolfijnen kwam echter op 20 december toen een groep van 85 tot 90 tuimelaars in drie separate drijfjachten de baai van Taiji werden binnen geloodst. Zoals gebruikelijk bij een dergelijke goudmijn werden de dieren een nacht achter netten aan hun lot overgelaten voor het selectieproces van de volgende ochtend. Op de 21e werden 25 tuimelaars aan hun familie ontrukt en opgesloten in de havenkooien. Na nog een nacht zonder voedsel (en dus drinken) en beschutting en in het ongewisse over de verdwenen leden van de groep, werden op de ochtend van de 22e nog eens 5 dieren geselecteerd voor slavernij, waarna het water rood kleurde toen het bloedbad begon. 28 à 30 tuimelaars werden omgebracht om aan de relatief kleine lokale vraag naar dolfijnenvlees te voldoen. Een derde van de groep, de overgebleven 25 tot 30 dieren, werd weer terug naar zee gejaagd met een geslonken kans op overleven.

Deze 30 geselecteerden brengt het totale aantal tuimelaars bestemd voor de vermaakindustrie op 85 dit seizoen. De mensen die dolfijnenshows bezoeken of deelnemen aan zwem-met programma’s zijn net zo zeer verantwoordelijk voor de slachting als voor de slavernij.

Er werd in de dagen erna nog heen en weer geschoven met de dolfijnen tussen verschillende kooien en locaties, maar voor de rest luidde deze laatste orgie van hebzucht de gebruikelijke rustperiode tussen kerst en oud en nieuw in voor de jagers van Taiji.

Op 4 januari, de eerste dag in het nieuwe jaar dat de jagers uitvoeren, vonden ze onmiddellijk een familie van 15 tot 17 grampers, die door zes schepen naar Taiji werden gejaagd en gedood. Januari zou verschrikkelijk worden…

Dag twee, 5 januari, werd snel een groep van 35 gestreepte dolfijnen gevonden en afgeslacht. Op 6 januari werd er niet alleen een dode tuimelaar van de recente december drijfjacht uit een van de havenkooien verwijderd, ook vond de derde opeenvolgende slachting van 2016 plaats. Zes tuimelaars bleven uiteindelijk over na een jacht waarin het grootste deel van de familie ontsnapte. Deze zes ongelukkigen werden allen vermoord.

7 januari werd een groep van 13 grampers vlak buiten Taiji gevonden. Twee dieren werden gevangen genomen voor de handel en hun familie afgeslacht.

Eén dag respijt was er slechts, want op 9 januari was opnieuw een familie grampers het slachtoffer. Alle 16 leden werden omgebracht. Op 11 januari wist een groep dolfijnen te ontsnappen aan negen schepen, maar de 12e werd een grote groep van 48-50 gestreepte dolfijnen langs de kust naar Taiji gedreven en in zijn geheel geslacht. De 14e werden 2 tuimelaars uit de havenkooien gehaald en naar het Taiji Whale Museum gebracht, terwijl op zee zich een nieuw drama ontvouwde; 7 tuimelaars werden de ‘Cove’ ingedreven, 4 leden van de groep werden in draagbaren naar een van de ‘banger-boats’ gebracht en terug op zee gedumpt, terwijl de overige 3 werden afgeslacht, terwijl de ‘trainers’ toe keken. 17 januari werd een volledige familie van 5 grampers gedood.

Op 18 januari probeerde Ric O’Barry, hoofdrolspeler uit de documentaire ‘the Cove’ Japan binnen te komen. Hem werd echter, zoals zovele Sea Shepherd Cove Guardians voor hem, de toegang tot het land ontzegd. De 76-jarige O’Barry weigerde echter te vertrekken en zat eind januari nog steeds vast.

Op 21 januari overleefden twee leden van een familie van 13 grampers de slachting door het duistere alternatief van slavernij; de rest werd vermoord. Een dag later op 22 januari werd een familie van 22 tot 25 gestreepte dolfijnen in zijn geheel uitgeroeid.

Op 25 januari werden 5 tuimelaars vanuit de haven verplaatst naar de betonnen bakken van het Taiji Dolphin Resort Hotel. Een dag later, op 26 januari, werd opnieuw een volledige familie van, dit keer, 65 tot 67 gestreepte dolfijnen afgemaakt. In de loop van die avond werden meer dan tien dolfijnen in kratten geladen en vervolgens op trucks geplaatst, die verdwenen richting het vliegveld.

27 januari ontsnapte een gedeelte van de gramperfamilie, die door zes schepen achterna werd gezeten, maar 7 leden belandden in de baai en werden er genadeloos afgeslacht. Dit brengt het aantal gevangen grampers dit seizoen op ongeveer 225, waarvan er bijna 200 zijn afgemaakt en er 6 in gevangenschap verkeren. Volgens het quotum van 256 mogen er nu nog minder dan 50 worden gevangen gedurende de rest van het seizoen, maar in 2014/15 werd het quotum voor deze soort overschreden.

Waar de gestreepte dolfijn in gevangenschap wegkwijnt, zijn witgestreepte dolfijnen juist zeer geliefd onder de handelaren en dolfinariums vanwege hun acrobatische vermogen en zijn ze enkel om die reden aan de quota toegevoegd.

De eerste 4 van het seizoen werden op 28 januari gevangen, terwijl het grootste gedeelte van de familie ontsnapte. Net als de gestreepte dolfijnen zijn ze geneigd om zich op de rotsen te werpen in de paniek en stress van de ‘Cove’. Voor gestreepte dolfijnen maakt dat voor de jagers niets uit want die worden toch geslacht; welzijn of humaniteit is geen punt van consideratie in Taiji. De witgestreepte soort is echter kostbare koopwaar die niet fysiek beschadigd mag worden. Daarom worden ze met netten ingesloten buiten de baai en vandaar in de skiffs gehesen om opgesloten te worden in de havenkooien, wachtend op kopers.

Op 31 januari was het opnieuw een familie gestreepte dolfijnen die werd vervolgd. Een groot gedeelte van de familie wist te ontsnappen, maar 16 tot 18 ongelukkigen vielen in de handen van de Taiji moordenaars en werden allen gedood.

Aan het eind van de maand werd via de Russische media bekend dat er op 27 januari in de Russische hoofdstad Moskou een Iljoeshin IL-76 vrachtvliegtuig was geland met aan boord 14 tuimelaars en 2 grienden. Dit zijn met een aan-zekerheid-grenzende-waarschijnlijkheid, de dieren die op de avond van de 26e in Taiji in kratten op vrachtwagens werden geladen. De dieren waren bestemd voor het grootste aquarium van Europa , het ‘Moskvarium‘ (Москвариум). De organisatie ‘Captive Russian Orcas’ meldde op hun website dat er 17 dolfijnen aan boord van het toestel waren, maar dat één dier onderweg was overleden.

De enige traditie verbonden met Taiji is hebzucht.

Dit is een holocaust!

Gevangenschap is dodelijk!

Nog één maand te gaan.

Erwin Vermeulen is fotograaf, Hoofd Werktuigkundige bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, een gepensioneerde speurhond en twee dove en blinde honden.

© PiepVandaag.nl