Een undercoveronderzoek van PETA toont ernstig dierenleed bij huisdierfokkers aan. Rottende dierenlijven, kannibalisme en uitwerpselen stapelen zich op: na een aantal maanden onderzoek, heeft PETA Duitsland zojuist de resultaten van een onderzoek, dat werd volbracht in bijna een dozijn Duitse en Nederlandse fokkerijen van kleine dieren, vrijgegeven. Deze fokkerijen fokken honderdduizenden cavia’s, hamsters, konijnen, vogels, ratten en muizen voor de huisdierenindustrie.

hamster huisdierfokkers
Foto: Wikimedia Commons

In de videobeelden zijn hokken te zien die vol zitten met verwaarloosde kleine dieren, samengepropt in kleine plastic dozen of overvolle hokken. Tussen hen bevinden zich ontelbare dode, zieke en verwonde dieren en dieren die uitgedroogd zijn. PETA Duitsland heeft tegen elf fokkers en groothandelaren officiële klachten ingediend bij verschillende rechtbanken in Duitsland en Nederland, voor verschillende vastgelegde ogenschijnlijke overtredingen van de dierenwelzijnswet. Deze organisaties vormen samen het overgrote deel van de Duitse markt. De fokkerijen leveren door middel van tussenhandelaren dieren aan zowel kleine dierenwinkels, als grote ketens zoals OBI, Hagebaumarkt, Fressnapf, Dehner, Das Futterhaus, Megazoo, Raiffeisenmarkt, en Zoo & Co.

PETA Duitsland verzoekt ambtenaren om wettelijke eisen vast te leggen voor de handel in zowel huisdieren als hun accessoires en heeft het videobewijs doorgestuurd naar het OM in Nederland. PETA Nederland heeft daarnaast de Dierenbescherming op de hoogte gebracht van het undercoveronderzoek om een inspectie te eisen bij de Nederlandse fokkers.

Ingrid Newkirk, oprichter PETA Nederland:

“Klanten die naar dieren kijken, die te koop zijn in bouwmarkten of dierenwinkels, hebben wellicht geen idee van de afschuwelijke omstandigheden waar deze hamsters, cavia’s en vogels vandaan komen. Iedereen die een dier koopt van een fokker, dierenwinkel of waar dan ook, kan deze gruwelijke fokkerijen, waar iedere dag duizenden dieren lijden en sterven, zonder het te beseffen ondersteunen”.

De onderzoekers vonden dode dieren die lagen weg te rotten tussen andere levende dieren. De overlevende dieren zaten vaak midden in hun eigen uitwerpselen. Veel van deze dieren waren zo gestrest door de overbevolking en de ontoereikende omstandigheden, dat ze hun toevlucht zochten naar kannibalisme en zelfverminking.

In een van de grootste fokkerijen zagen de onderzoekers van PETA Duitsland overvolle vrieskisten met dode dieren die overduidelijk ten prooi waren gevallen aan de slechte leefomstandigheden. Vriezers werden ook gebruikt voor het opslaan van duizenden dode dieren die gefokt werden als voedsel voor reptielen. PETA Nederland roept alle meelevende consumenten op om te helpen dierenleed te voorkomen, door te weigeren om dieren te kopen en in plaats daarvan altijd te kiezen om te adopteren uit asielen.

Persbericht PETA Nederland