Diverse jachtgroepen in Engeland blijken vossen te fokken in betonnen burchten op hun grondgebied. Op deze manier blijven ze verzekerd van voldoende dieren om op te jagen. Dit is de conclusie van de anti-jachtgroepering League against Cruel Sports, nadat zij de vele kunstmatige burchten in kaart bracht. De organisatie schat dat er meer dan 200 van dergelijke vossenholen zijn door het land.

jachtgroepen

Betonnen burchten zijn ontdekt op terreinen van zeker 50 jachtgroepen, van het uiterste zuiden van Engeland tot het noorden. Dit zijn meestal in de grond verzonken ruimtes die via een netwerk van tunnels met elkaar in verbinding staan. De jagers maken deze holen aantrekkelijk voor vossen en geven de bewoners in sommige gevallen voedsel en water. Ze zijn meestal gelegen nabij de belangrijkste ontmoetingsplaatsen van de jachtgroepen, bijvoorbeeld in bosgebied waar gejaagd wordt op tweede kerstdag en andere prominente jachtdata. Zo hebben ze altijd vossen voorhanden om hun bloeddorst op te botvieren.

Het veelgehoorde excuus dat de jacht op vossen noodzakelijk zou zijn vanwege schadebestrijding, wordt hiermee compleet tenietgedaan.

Een woordvoerder van de League against Cruel Sports:

“Kunstmatige burchten zijn ontworpen om er zeker van te zijn dat er voldoende aanwas is om op vossenjacht te gaan. In feite fokken ze deze dieren om er op te jagen. Dit heeft niet te maken met schadebestrijding.”

Volgens de anti-jachtgroepering zijn er zeker 200 van zulke vossenburchten aangelegd.

“Ze zijn moeilijk te vinden en we weten dat we ze bij lange na nog niet allemaal gevonden hebben.”

Bij sommige burchten blijken vossen gevoerd te worden. Hoewel het illegaal is om karkassen in het land te dumpen, vonden leden van de League nabij een burcht in Oxfordshire twee dode kalveren en dierenbotten, wat erop wijst dat er vaker vlees voor de vossen wordt neergelegd.

“Zo’n karkas nabij een kunstmatige burcht waar vossen leven is geen toeval. Wij nemen aan dat het vlees is neergelegd om de vossen te voeren.”

Een woordvoerder van de Heythrop jachtgroep, op wiens land deze vossenburcht is gelegen, ontkent dat de jagers vossen voeren.

Volgens Simon Hart, directeur van Countryside Alliance Campaign for Hunting, is het aanleggen van burchten niet illegaal en zijn vele holen gedateerd en in onbruik. Volgens hem werden ze voornamelijk ontworpen om vossen aan te moedigen zich uit de buurt van wegen en pluimveehouderijen te vestigen, en niet met jacht als doel.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.