Het afgelopen jaar zijn er meer dassen in Engeland gedood, dan de voorgaande drie jaren bij elkaar. Bijna 11.000 dassen werden in 2016 afgemaakt. Dit blijkt uit een rapport van het ministerie voor Milieu, Voeding en Plattelandszaken (Defra). De zone waarin dassen legaal mogen worden gedood is dit jaar fors uitgebreid. In drie maanden tijd zijn 5.667 dassen doodgeschoten in het wild en 5.219 eerst gevangen en daarna gedood.

dassen uit te roeien
Bijna 11.000 dassen zijn dit najaar gedood in Engeland | ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Massaslachting
In een poging rundertuberculose onder vee te verminderen worden dassen gedood. Zij zouden de ziekte op de runderen overbrengen. In de eerste drie jaar van het controversiële project werden in totaal 3.916 dassen gedood. Dit jaar zijn in augustus, september en oktober maar liefst 10.886 dassen afgemaakt. Hiermee komt het totale aantal gedode dassen op 14.802 sinds de start in 2013. De Britse overheid en de National Farmers Union kraaien victorie en noemen de massaslachting een groot succes.

Uitbreiding regio
In 2013, 2014 en 2015 werd in drie gebieden legaal gejaagd op dassen, die eigenlijk een beschermde diersoort zijn. Sinds dit jaar is het dodingsgebied in het zuiden van Engeland uitgebreid, met maar liefst zeven extra regio’s. Dit heeft invloed gehad op de stijging. Het doden van deze duizenden dieren is volgens wetenschappers helemaal geen oplossing voor de verspreiding van rundertuberculose onder vee. Een onafhankelijk onderzoekspanel concludeerde in het eerste jaar van de dassendoding al dat het hele project niet effectief en evenmin humaan is. Dit rapport van experts legde de overheid naast zich neer.

Oorzaak ligt bij veehouderij
Dominic Dyer van Badger Trust zet zich al jaren met hart en ziel in tegen deze wrede manier om dassen te laten boeten voor een probleem van de veehouderij.

“De dassendoding is gebaseerd op drie zandpijlers: incompetentie, nalatigheid en bedrog. Deze zullen uiteindelijk instorten omdat ze voorbijgaan aan de daadwerkelijke oorzaak van rundertuberculose, namelijk het overdragen van rund op rund.

De das wordt gebruikt als zondebok voor de tekortkomingen in de moderne intensieve veehouderij, die geleid hebben tot een significante stijging van rundertuberculose in kuddes.

We kunnen elke das in Engeland doden, maar dan nog zal rundertuberculose zich verspreiden binnen kuddes runderen, door onnauwkeurige tuberculosetesten, vervoer van runderen en matige bioveiligheidsmaatregelen.”

Al vaker besteedde PiepVandaag aandacht aan de dassendoding in Engeland. Wil je meer weten? Lees dan onze eerdere artikelen over dit onderwerp hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.