Bijna vijftig vertegenwoordigers uit Afrika, Azië, Europa en de VS waren afgelopen week bijeen op uitnodiging van de Engelse overheid en de prinsen Charles en William. De landen hebben beloofd om snel actie te ondernemen tegen stroperij en illegale dierenhandel.

Illegale handel
Olifanten en neushoorns zijn de dupe van de grote vraag naar ivoor en hoorn | Foto Credit: Arno Meintjes Wildlife via Compfight cc

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kijkt tevreden terug op de internationale bijeenkomst. Er was nog niet eerder zoveel eensgezindheid over de ernst van de stroperij. Aan het eind van de bijeenkomst werd dan ook overeengekomen concrete stappen te zetten om de stroperij te stoppen.

In de declaratie staat onder andere dat ‘wildlife criminaliteit’ een ernstige misdaad is die snel een halt moet worden toegeroepen. Als de stroperij doorgaat zoals nu, komt het kantelpunt snel naderbij, met de naar schatting 20.000 gedode olifanten in 2012 en de 1004 gedode neushoorns in 2013.

Terroristische organisaties
Vooral in Centraal-Afrika vormt de illegale handel en corruptie een bedreiging voor de stabiliteit van het gebied. Met de opbrengsten van het illegale ivoor worden terroristische organisaties gefinancierd. Onderzoek naar links met corruptie en georganiseerde misdaad wordt dan ook topprioriteit. Ook gaan de deelnemende landen beter samenwerken.

Nederlandse overheid
Namens Nederland was staatssecretaris Sharon Dijksma aanwezig. Het WNF is blij dat ook Nederland plannen heeft om stroperij en illegale handel aan te pakken. Vorige week heeft het WNF de Wildlife Justice Commission in Den haag opgericht, zodat criminele organisaties sneller kunnen worden aangepakt.

De Prinsen Charles en William lanceerden de campagne met een videoboodschap.

“We moeten de generatie zijn die een einde maakt aan de illegale handel en die de toekomst en de habitat van dergelijke dieren zeker stelt”, zegt William in de video. “Als wij daar niet in slagen, is het te laat.”

De twee herhaalden hun slagzin, ‘Unite for Wildlife’, in het Arabisch, Vietnamees, Swahili, Spaans en Mandarijn.

Mooie woorden. Des te erger is het dat Prins William tijdens de lancering van bovenstaande video en campagne samen met broerlief op wilde zwijnen aan het jagen was in Spanje. Wilde zwijnen zijn dan misschien niet bedreigd, maar de contradictie is schrijnend. De reacties in de media waren dan ook niet mild.

 

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven