De Spaanse gemeente Algemesi gaat geen ‘vuurstier’ meer houden. Een vuurstier is een wreed evenement met een stier, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. Hierna wordt het dier losgelaten en achterna gezeten door het publiek. Er is besloten om geen subsidies meer te spenderen aan dit evenement. CAS International (Comité Anti Stierenvechten) is erg tevreden met dit besluit.

Vuurstier
Einde vuurstier in Spaanse gemeente Algemesi | Foto: Partido Animalista Contra el Maltrato Animal

In september 2016 vroegen CAS International haar volgers via haar website om de gemeente van Algemesi een mail te sturen met het verzoek een einde te maken aan het stierenleed. Ook steunde CAS allerlei Spaanse initiatieven om druk uit te oefenen op de gemeenteraad van Algemesi. De wrede stierenfeesten van Algemesi zijn zeer controversieel in Spanje.

Stierenrennen
In 2015 werden de becerradas, stierengevechten met stieren jonger dan 2 jaar oud, ook gestopt in Algemesi. Deze Spaanse gemeente maakt vorderingen, maar er is nog veel werk aan de winkel: helaas blijven de stierenrennen van Algemesi nog wel bestaan. De gemeente blijft steeds geld pompen in dit soort evenementen. Ook worden er stierengevechten gehouden: ieder jaar in september vinden de novilladas (stierengevechten met stieren van tussen de 2 en 3 jaar oud) plaats. Al 30 jaar worden dode stieren uit de arena gehaald en in de straat er direct naast gelegd. Daar wordt het dier opgehesen en in een vrachtwagen geschoven. Vóór het dier opgetild wordt, mogen kinderen zich echter vermaken met de stier door deze onder te spuiten met onder andere nepsneeuw. Een schokkend gezicht.

Kinderen
De Verenigde Naties heeft Portugal, Colombia, Mexico, Frankrijk en Peru gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten en de bestaande wet aan te passen. De VN bekijkt dit per land en het is een kwestie van tijd tot Spanje ook een waarschuwing krijgt. Ondanks het verzoek van de VN aan diverse stierenvechtlanden en de uitspraak dat het stierenvechten een mentale en fysieke vorm van geweld impliceert, gaat Spanje door met kinderen toe te laten bij stierengevechten.

Persbericht CAS International


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.