Een bejaarde kat wil lekker op de bank liggen en volop genegenheid ontvangen van zijn liefhebbende baasje. Maar helaas is dat niet voor alle senioren weggelegd. Veel asielen zien een toename van het aantal oudjes dat noodgedwongen bij hen moet verblijven. En helaas staan mensen niet in lange rijen voor de deur om een kat op leeftijd te adopteren. Dit terwijl de harige opaatjes en omaatjes een ontzettend fijne metgezel kunnen zijn.

bejaarde kat
Een oudere kat is heel vertederend | ©Mirjam Förch

Hogere levensverwachting
De stijging van het aantal senioren in asielen is goed te verklaren. Katten worden tegenwoordig immers een stuk ouder dan zo’n vijftig jaar geleden. Betere voeding en geneeskundige zorg spelen hierbij een belangrijke rol. De gemiddelde levensverwachting van een huiskat is momenteel 14 à 15 jaar, maar één op de vier katten haalt zijn 17e verjaardag. Zelfs katten van 20 zijn geen uitzondering meer.

Eén oorzaak waardoor oudere katten op straat terechtkomen, is dementie. Volgens de Engelse dierenarts Danielle Gunn-Moore, die veel onderzoek heeft gedaan naar de oudere kat, lijdt 28% van de katten tussen 11 en 14 jaar hieraan. Bij katten boven de 15 jaar zou dit zelfs 50% zijn. Deze dieren raken snel gedesoriënteerd en kunnen makkelijk verdwalen. Als een bejaarde kat vermist wordt, denken eigenaren nogal eens dat het dier een rustig plekje heeft gezocht om te sterven. Als zij daarom stoppen met zoeken, is de kans groot dat de kat in het asiel belandt, waar hij vervolgens niet meer door zijn baasje wordt opgehaald.

bejaarde kat
Een oudere kat is graag thuis aan het luieren | ©Mirjam Förch

Voor asielen is het vaak lastiger een senior te herplaatsen. Veel bezoekers vallen immers voor een schattig kitten, of hebben liever een jongere volwassen kat die nog een lang leven voor zich heeft en geen last heeft van kwaaltjes. Oude katten hebben het vaak ook moeilijk in het asiel: ze kruipen weg omdat ze moeite hebben met al die verandering. Daardoor worden ze sneller over het hoofd gezien.

Voordelen van een oudje

Toch zijn er wel degelijk grote voordelen aan het adopteren van een oudere kat. Hier acht redenen om bij het asiel juist voor een senior te kiezen:

  1. Oudere katten zijn rustig, wat fijn is als je graag samen op de bank ligt. En terwijl jonge katten de hele wereld nog willen ontdekken, zijn oudjes vaak gezellig thuis.
  2. Ze zijn meestal niet meer zo speels, dus je gordijnen en breekbare spullen zijn een stuk veiliger.
  3. Het karakter van oudere katten is al helemaal ontwikkeld en zal dus waarschijnlijk niet meer voor verrassingen zorgen. Terwijl een sociaal kitten bijvoorbeeld kan opgroeien tot een kat die liever op zichzelf is.
  4. Een oudere kat is al opgevoed en kent (hopelijk) de kattenbak en krabpaal.
  5. Is de metgezel van je oudere kat overleden en zoek je een nieuw vriendje voor hem? Dan is een andere senior een goede keuze. Jonge katten zijn meestal te druk als gezelschap voor een kat op leeftijd.
  6. Voor oudere mensen is een seniorkat perfect. De kans dat je kat jou overleeft is minder groot en je kunt heerlijk samen middagdutjes doen.
  7. Ook katten van boven de 10 jaar gaan vaak nog lang mee. En het kan jaren duren voordat ouderdomskwalen beginnen op te spelen.
  8. Je geeft een oudere kat, die hard een plekje nodig heeft, nog een aantal mooie jaren.
bejaarde kat
Oudere katten zijn meestal rustig, en liggen graag bij je | ©Mirjam Förch

De meest ‘kansloze’
Ook bij Dierenbeschermingscentrum Limburg is het aantal senioren in de loop der tijd toegenomen. Medewerker Saskia Thijssen vertelt:

“Onze kattenafdeling heeft de voorbije jaren hard gewerkt om het de oudere dieren goed naar de zin te maken. We hebben een netwerk opgebouwd van mensen die met regelmaat bij ons terugkomen om een bejaarde kat een mooie oude dag te geven. Heel oude en ziekelijke dieren plaatsen we bij gastgezinnen. Daarnaast heeft onze kattenafdeling contact met een aantal zorginstellingen. Op twee locaties in Zuid-Limburg zijn speciale kattenkamers ingericht waar een aantal oudere katten van ons wonen. Het gaat dan om heel sociale dieren. De menselijke bewoners van de instellingen kunnen met hen komen knuffelen.”

bejaarde kat
Oudere katten blijven vaak langer in het asiel, terwijl het juist zulke leuke metgezellen zijn | ©Mirjam Förch

Annelieke uit Utrecht is zo iemand die al meerdere keren een oude kat uit het asiel heeft gehaald. Sinds twee jaar deelt zij haar bank met de nu 17-jarige poes Wash.

“Ik kies altijd de meest ‘kansloze’ uit, van 14 jaar of ouder. Ik wil deze katten nog een mooi en rustig leven geven, in plaats van dat ze op die leeftijd nog eenzaam in het asiel moeten zitten. Oudjes zijn bovendien ontzettend leuk. Ze kunnen zo schattig liggen slapen. Maar voor mij is het ook van belang dat ik niet tien jaar aan een kat vastzit. En ik wil een kat die het niet erg vindt om binnen te blijven. Met een echt oude kat maak je inderdaad meer dierenartskosten, maar gelukkig kan ik dat betalen. Ook heeft Wash wel eens een ‘ongelukje’ naast de bak. Maar ik heb geen dure spullen, dus dat maakt mij niet uit. En de gezelligheid maakt het helemaal goed.”

De toen 12-jarige broers Jagger en Tyler vonden ruim drie jaar geleden een warm huisje bij Sanne uit Amsterdam. Sanne:

“De beste keuze die ik ooit gemaakt heb! Ze slapen altijd tegen elkaar aan, zo lief. En ook naar mij zijn ze ontzettend aanhankelijk. Sinds een half jaar beginnen de ouderdomsgebreken wel op te spelen. Maar eigenlijk vind ik het heel fijn om ze extra zorg te geven, het brengt ons nog dichter tot elkaar. Misschien ook omdat ik daardoor elke dag samen echt waardeer, en niet voor vanzelfsprekend neem. En een bejaarde kat is zo vertederend. Met zijn wat houterige manier van bewegen en doorleefde uiterlijk. Hij heeft je harder nodig en is daardoor meer op je gericht. Ik hoop dat ik nog lang van mijn twee mannetjes mag genieten!”

bejaarde kat
Bejaarde katten kunnen heel aanhankelijk zijn | ©Mirjam Förch

Meer weten of doen
Waarschijnlijk wachten in het asiel bij jou in de buurt meerdere oudjes op een liefdevol thuis. Je kunt ook terecht op www.ikzoekbaas.nl, de site met alle plaatsbare dieren in asielen van de Dierenbescherming. Hier kun je gericht zoeken op katten van 9 jaar of ouder. Dieren uit overige asielen vind je op www.dierenasiels.com, maar helaas heeft deze site geen zoekfunctie voor senioren. Daarnaast bestaan er opvanggelegenheden speciaal gericht op oudere katten, zoals Stichting Knarrekat. Laat je voor de adoptie wel duidelijk informeren over eventuele gezondheidsproblemen en denk goed na of die voor jou bezwaarlijk zijn. Voor elk dier is een mislukte plaatsing erg vervelend, maar zeker voor een dier op leeftijd, dat vaak meer moeite heeft met verandering.

Wil je meer weten over de verzorging van oudere katten en mogelijke ouderdomskwalen? Lees het op de Kattensite. 

Hoe zit dat met dementie bij katten en wat kun je doen voor je demente poes? Praktijk voor Kattengedrag geeft uitleg en advies.

Woon je in Zuid- of Midden-Limburg en zou je wel opvangadres voor oudjes willen worden? De Dierenbescherming zoekt gastgezinnen.

Bronnen: Praktijk voor Kattengedrag 1, Praktijk voor Kattengedrag 2, Dierennieuws, De Kattensite, Weetjesoverkatten ©Animals Today Mirjam Förch