De duizend edelherten die volgende maand worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen, zullen worden opgegeten. De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer hebben daartoe besloten, omdat ze voedselverspilling tegen zouden willen gaan. Staatsbosbeheer is volgens Omroep Fevoland al in gesprek met poeliers, die het hertenvlees willen gaan verkopen.

Oostvaardersplassen
Edelherten Oostvaardersplassen afgeschoten en opgegeten | Foto: Ouwesok/flickr

Eerder deze week besloot de provincie Flevoland dat zo’n duizend edelherten na de bronsttijd in oktober zullen worden afgeschoten. Het verplaatsen van de dieren zou te stressvol zijn. Een aantal konikpaarden zal wel worden verplaatst, naar Spanje, Bulgarije of Rusland. De hoeveelheid heckrunderen blijft gelijk, conform het advies dit voorjaar.

Het besluit om de herten de kogel te geven is zeer omstreden. Vele groepen dierenbeschermers zijn fel tegen het besluit. De Partij voor de Dieren gaat vandaag in de Provinciale Staten proberen het besluit tegen te houden. Fractievoorzitter Leonie Vestering:

“De dieronvriendelijke weg is gekozen en dat neem ik het college zeer kwalijk. We zullen ons fel verzetten tegen dit wrede plan om deze gezonde dieren af te schieten. We zijn ervan overtuigd dat het besluit geen stand zal houden voor de rechter. Dus daar hopen we in dit geval op en we zullen ons ook politiek hiertegen verzetten.”

Eerder werden dode dieren uit de Oostvaardersplassen nooit aangeboden voor menselijke consumptie. Dat kon volgens de provincie ook niet, omdat het toen ging over verzwakte of zieke dieren die uit hun lijden werden verlost.

oostvaardersplassen duurzaamheid
Oosvaardersplassen | Foto: Wikimedia Commons

De provincie nam deze week het besluit om vanaf eind oktober meer dan duizend herten uit de Oostvaardersplassen dood te schieten. Dat moet ervoor zorgen dat er veel minder dieren in het natuurgebied overblijven.

50Plus, PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten maakten gisteravond ernstig bezwaar tegen het besluit om gezonde beesten af te schieten. Volgens de politici had de gedeputeerde het ook eerst moeten overleggen, maar volgens hem is het dagelijks bestuur bevoegd om deze beslissing te nemen.

@AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor