Gewoonlijk is de bronstroep van edelherten pas in september te horen, maar dit jaar zijn zij er wel heel vroeg bij. In Nationaal Park De Hoge Veluwe burlen de herten nu al volop. Door de zachte winter was in het voorjaar en de zomer veel voedsel te vinden voor de dieren, zodat ze nu in een zeer goede conditie zijn.

burlen
Burlend edelhert | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Dankzij die goede conditie is de testosteronspiegel eerder gestegen en zijn de mannetjes op zoek naar een harem, een groepje hindes. In de bronsttijd zijn de herten zo druk bezig met het verdedigen van hun harem en het bevruchten van de hindes dat zij zich meer laten zien en horen aan het publiek.

Bronstexcursies

In september vinden weer vrijwel dagelijkse bronstexcursies plaats. Niet alleen op de Veluwe, maar ook in de Oostvaardersplassen. De plaatselijke boswachter weet meestal de beste plekken hiervoor, dus vaak is succes verzekerd. Elk jaar zijn de tochten weer snel volgeboekt.

Zondag 31 augustus vindt op De Hoge Veluwe voor de tweede keer het Nederlands Kampioenschap Burlen en Manen (het geluid van gelokte hindes) plaats. Niet alleen in Nederland vindt dit evenement plaats, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland. Bij onze oosterburen wordt de strijd tussen de deelnemers zeer serieus genomen. Het is de bedoeling dat deelnemers het burlen van een hert zo goed mogelijk nabootsen, met of zonder hulpmiddelen. Vorig jaar was de prijswinnaar een deelnemer van negen jaar.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven