De wolf die een hardloopster beet in Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt afgeschoten. Daartoe heeft de rechter in Arnhem besloten, na een week uitstel door protest van onder meer De Faunabescherming. Volgens de rechtbank heeft de provincie Gelderland de afschotvergunning terecht afgegeven en zijn de argumenten tegen afschot onvoldoende om uitvoering tegen te houden.

De wolf met bijnaam ‘Hubertus’ is volgens De Faunabescherming, Fauna4Life en Animal Rights mogelijk vader van een nest welpen. Daardoor is afschot te ingrijpen voor de roedel. De rechter achtte dit niet het geval en zegt dat het gaat op een 3-jarige wolf zonder welpen, zoals de provincie Gelderland beweert. Ook zouden andere maatregelen niet geholpen hebben, welke dat ook mogen zijn. Na het bijtincident is door de parkleiding niets gedaan om herhaling te voorkomen.
Wolf Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt afgeschoten
Vorige week vroeg De Faunabescherming om uitstel van de 2 dagen inspraak, omdat de plotselinge urgentie om tot afschot te komen niet overtuigend was. De provincie Gelderland gaf toestemming voor het afschieten van de wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe om de ‘publieke veiligheid’ te garanderen. Op 13 april is in het parkeen hardloopster in haar been gebeten en uit DNA-onderzoek bleek dat het een wolf was. Het dier zou vaker bij interacties met mensen betrokken zijn geweest, maar dat liep nooit uit de hand. De Faunabescherming ging naar de rechter om uitvoering van het besluit tegen te houden.
.
‘Probleemwolf’ zelf gecreëerd
Wolvendeskundige Diederik van Liere van het Institute for Coexistence with Wildlife en betrokken bij House of Animals heeft kritiek op het wolvenbeleid in Nederland, waardoor we deze ‘probleemwolf’ vooral aan onszelf re danken hebben:
“Het probleem van een wolf die in Nederland iemand achtervolgt en kan bijten, is een probleem dat ontstaat vanwege de combinatie van verminderde schuwheid voor mensen en een trigger om te spelen. De verminderde schuwheid is gevolg van beleid in Duitsland dat gekopieerd is door het IPO. Dat beleid omvat zwart op wit dat er geen maatregelen getroffen hoeven worden als een wolf de bebouwde kom in komt. Dat zou pas noodzakelijk zijn als een wolf herhaald binnen 30 meter tot een mens komt. Leertheoretisch gezien ben je dan te laat. De wolf heeft immers geen negatieve ervaring gekregen bij het naderen van de menselijke omgeving. In tegendeel: die omgeving beloont.”
Critici vrezen dat dit het begin is van een heksenjacht op de wolf, op grond van een probleemwolf die we zelf gecreëerd hebben.
Bronnen:
- De Gelderlander
- Nu.nl
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Diererik van Liere: Met z’n allen aan het werk voor een schuwe wolf
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Eindelijk!!!!
De wolf is in dit geval niet het probleem. Het probleem is dat wij als samenleving, via ons bestuur en ons gedrag, niet adequaat reageren op het feit dat we nu weer een groot roofdier in onze natuur hebben. De gevolgen daarvan leggen we nu bij de wolf — en dat is niet terecht.
Beste Dominique,
Dat is hoe het gaat in Nederland. Men blijft op de handen zitten totdat er iets misgaat en schreeuwt dan moord en brand. En niet alleen ten aanzien van de wolf steekt dit land de kop in het zand, om daarna te klagen dat je zand in de ogen hebt.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday
Wat een slecht besluit. Hoe vinden ze de juiste Wolf.