Matadors (stierenvechters) in Bogota, Colombia, zijn sinds twee weken in hongerstaking. Twee jaar geleden is het stierenvechten verboden in de Colombiaanse hoofdstad en dat is slecht gevallen bij de beoefenaars van deze bloedsport. Acht jonge matadors protesteren nu buiten de historische arena in een poging het verbod terug te laten draaien.

hongerstaking
Foto Credit: Andres Rivera Mejia via Compfight cc

Kort nadat hij verkozen was tot burgemeester van Bogota in 2011, verklaarde de vooruitstrevende Gustavo Petro dat in arena Plaza Cultural la Santamaria geen stierengevechten meer plaats zouden vinden. Alleen geweldloze evenementen zijn hier nog welkom, zoals concerten en theatervoorstellingen.

Dit heeft kwaad bloed gezet bij het deel van de bevolking dat het martelen van een stier een leuk dagje uit vindt. Bewonderaars van een dergelijk wreed spektakel moeten nu de stad uit: in Colombia vinden zo’n 100 stierengevechten per jaar plaats. Vooral de mannen die hiervan hun beroep maakten leggen zich niet neer bij het verbod. Acht matadors zijn in hongerstaking gegaan en nemen het Petro zeer kwalijk dat hij het contract met de organisator van stierengevechten, Corporación Taurina de Bogotá, heeft ontbonden.

‘Gustavo Petro heeft ons achtergesteld. Iedereen bekijkt ons alsof we uitschot zijn’, aldus Diego Torres, een van de matadors.

De stakers, verzwakt na twee weken zonder vast voedsel, zeggen desnoods te blijven zitten tot hun lichaam het opgeeft.

Daarnaast is het helaas goed mogelijk dat het Constitutioneel Hof de beslissing van Petro terugdraait. Corporación Taurina de Bogotá zegt het recht te hebben stierengevechten te organiseren in arena la Santamaria tot minimaal maart 2015. Het hof bekijkt of het verbod in strijd is met de grondwet en doet binnenkort uitspraak.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde