Uitpuilende ogen, te kleine schedeltjes en te platte neuzen, waardoor normaal ademhalen nauwelijks mogelijk is. Het zijn allemaal welzijnsproblemen bij bepaalde rashonden, die inmiddels algemeen bekend zijn. Oorzaak: doorfokken. Veel van deze populaire rashonden staan in de top 5 van de Rashondenwijzer van Dier&Recht: een database waar 109 hondenrassen in staan vermeld, gesorteerd op afwijkingen.

Franse bulldog
Franse bulldog | Foto: erban / Foter.com / CC BY-NC-ND

Franse Bulldog het meest mismaakt
De Franse Bulldog staat met stip op nummer 1 in de Rashondenwijzer van Dier&Recht. Het is algemeen bekend dat het mismaakte uiterlijk van de Franse Bulldog voor veel leed zorgt bij deze honden. Zo hebben ze ernstige ademhalingsproblemen door de korte snuit en moeten de dieren bevallen met behulp van een keizersnede, doordat de brede kop niet door het smalle bekken past. De korte staart en compacte bouw leiden vaak tot een hernia en aandoeningen aan de wervels. De Franse Bulldog heeft vergeleken met andere rashonden verreweg de meeste gezondheidsproblemen, die grotendeels voortkomen uit het kenmerkende uiterlijk. Een uiterlijk waar bewust op gefokt wordt.

Dierenarts Hans Nieuwendijk beaamde eerder dat de platte neus van de Franse bulldog en de bouw van deze hond enorm veel problemen geeft:

“Je kan de neus van een hond voorstellen als de kreukelzone van een moderne auto. In aanleg is het een fatsoenlijke neus, maar omdat de groei bewust is verstoord, is alles naar binnen gedrukt. Er zit evenveel slijmvlies en plooien in als een gewone neus, maar dan op een paar centimeter.”

Bij de wet verboden
Het is al sinds 1 juli 2014 bij de wet verboden om honden te fokken met schadelijke raskenmerken en erfelijke aandoeningen, maar fokkers trekken zich niets van het verbod aan. In maart van dit jaar bracht Dier&Recht een rapport uit over de welzijnsproblemen van de Franse Bulldog:“De Franse Bulldog – Het Ziekste Hondje van de Klas”. Maandag is de organisatie een campagne begonnen om meer aandacht te krijgen voor de problemen met de Franse Bulldog. Wil je meedoen aan de e-mailactie van Dier&Recht? Klik dan hier.

Gisteren besteedde Tros Radar aandacht dit onderwerp. Bekijk de uitzending via deze link.

Bron: Dier&Recht ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor