Waarom is het dat de ‘oplossing’ bij overlast van dieren vaak bestaat uit het doden ervan? Dat vragen de bewoners in de buurt van het Ierse plaatsje Cong zich ook af. Zij ontvingen eind november een brief van Coillte, een bedrijf dat meer dan een miljoen hectare bos beheert. Om nieuw bos aan te planten, heeft de firma besloten de 80 wilde geiten in het gebied te verwijderen, door ze af te maken.

wilde geiten
Het leven van 80 wilde geiten hangt aan een zijden draadje | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Schadelijk
De plannen om de tientallen geiten in de omgeving van Cong in het graafschap Galway te doden, kondigde Coillte op 24 november aan met een brief. Om een deel van het bos van Drumsnauv opnieuw aan te planten moest de geitenkudde die er woont weg. De dieren zouden ‘schadelijk zijn voor het aan te planten bos’.

Bewoners kregen slechts kort de tijd om te reageren, want Coillte was al snel van plan zich van de geiten te ontdoen:

“Als u eigenaar bent van de geiten verwijder ze dan alstublieft, want we zijn van plan met het doden van de dieren te beginnen op 3 december.”

Protest
Dit schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. Ze maakten zich ernstig zorgen om de geiten die er al sinds lange tijd leven. Daarom kwamen ze vorige week in opstand tegen de plannen om de dieren op deze manier te verwijderen.

Vanwege de protesten heeft Coillte het doden van de dieren vooralsnog uitgesteld. Men gaat deze week eerst in gesprek met de bewoners om te zien of andere oplossingen mogelijk zijn voor de wilde geiten, bijvoorbeeld door ze te verplaatsen.

Petitie
Een van de demonstranten heeft een petitie opgezet en schrijft:

“Het is erg verontrustend dat deze onschuldige dieren worden gedood, terwijl andere mogelijkheden kunnen worden onderzocht. Mijn hele leven, en tientallen jaren daarvoor, wonen deze wilde geiten al in het dorp. Ze verdienen het niet op deze manier te sterven en ik zou dan ook erg dankbaar zijn als mensen bezwaar willen maken tegen het plan om ze te doden. Ze moeten met rust gelaten worden en hun leven leiden in het dorp, zoals ze altijd hebben gedaan.”

Wil je de petitie tekenen en de geiten helpen redden, dan kan dit hier.

De bosbeheerfirma heeft geen vergunning nodig om de geiten te doden: onder de huidige wetgeving kunnen ze als ongedierte worden beschouwd.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde