Half december vorig jaar maakte PiepVandaag.nl bekend dat op een zogenaamde zorgboerderij in Amsterdam in een week tijd acht kalveren op een gruwelijke manier zijn gestorven. Desondanks zijn er nog steeds dieren aanwezig.

zorgboerderij
Screenshot

Onderstaande beelden, gemaakt op 14 december, laten een kalf in doodsstrijd zien tussen de kadavers van eerder overleden kalfjes, en deden flink wat stof opwaaien.

Let op schokkende beelden:

De burgemeester en wethouder hebben de gebeurtenissen vorige week toegelicht aan de gemeenteraad:

Op 14 december komt bij de politie de melding binnen dat bij zorgboerderij El Rief kalfjes ernstig verwaarloosd worden. Twee agenten ter plaatsen treffen drie dode kalfjes aan en melden dat 2 andere dieren er niet goed uit zien. Daarop schakelen zij de LID in. De LID is alleen niet bereikbaar en dus wordt er pas de dag erna tot actie overgegaan.

Op 15 december komt op verzoek van de eigenaar van de kalfjes een dierenarts langs. Deze dierenarts maakte dezelfde dag nog melding bij de LID wegens verwaarlozing van ernstig zieke dieren. De zieke kalfjes krijgen antibiotica en ontstekingsremmers, maar volgens de dierenarts had de eigenaar veel eerder in moeten grijpen.

Diezelfde dag controleert ook de NVWA en legt de eigenaar van El Rief bestuursdwang op wegens het verwaarlozen van zijn dieren, maar ook een last onder dwangsom omdat de administratie niet op orde is.

Uit sectie blijkt op 19 december dat de kalfjes besmet waren met respectievelijk Salmonella Dublin en Pasteurella Multocida. Ook is inmiddels nog een kalf overleden. Omdat de ziekte overdraagbaar is op mensen en omdat de toestand van de overgebleven 10 kalfjes zeer slecht is, wordt besloten de dieren een dag later te euthanaseren.

De eigenaar blijkt ook een huurachterstand te hebben, er zijn illegale stallen gebouwd en hij houdt zich niet aan de milieuregels.

En hoe nu verder. Het bedrijf staat voorlopig onder toezicht van de NVWA, het stadsdeel en de dierenarts. Maar als de eigenaar wat wijzigingen op het terrein doorvoert kan hij, hoe onvoorstelbaar ook, gewoon weer dieren houden. Het stadsdeel heeft zelfs een mediationtraject met de eigenaar opgestart. Daarin zal het businessplan van de zogenaamde multiculturele zorgboerderij, maar ook de omgang met dieren worden besproken.

Eerder verklaarde de eigenaar aan AT5 dat er helemaal niets aan de hand is:

“Dat er hier iets mis is, is grote onzin. Kalfjes krijgen na hun geboorte een spuit antibiotica, daar reageren ze op. En ja, sommige kalfjes gaan nou eenmaal dood.”

Ook stelt hij:

“De inspecteurs zijn welkom. Ik doe mijn werk hartstikke goed. Mijn beesten eten genoeg, worden verzorgd en gecontroleerd door de dierenarts.”

Volgens ingewijden zijn er op dit moment nog steeds dieren op de boerderij aanwezig. Het gaat om konijnen en kippen bestemd voor de slacht, en een drachtige pony met veulen.

De Partij voor de Dieren zal woensdag opnieuw in de raad de situatie aan de kaak stellen.

©PiepVandaag.nl