Meer dan 130 dolfijnen zijn overleden doordat ze strandden op de oostkust van Boa Vista, Kaapverdië. 163 witlipdolfijnen kwamen vorige week dinsdag om nog onduidelijke reden op het strand terecht. Dankzij de hulp van zo’n 100 mensen is een deel teruggebracht naar zee, maar helaas strandden veel dieren nogmaals.

massastranding
136 dolfijnen kwamen om op het strand van Boa Vista, Kaapverdië | ©BIOS Cabo Verde

Het was een triest gezicht, al die dolfijnen hulpeloos op het zand. Snelle actie is in zo’n geval noodzakelijk, want als zeezoogdieren op een vast oppervlak liggen, komen hun interne organen in de verdrukking. Gewoonlijk wordt hun gewicht ondersteund door het zeewater.

massastranding
©BIOS Cabo Verde

Ambtenaren, bewoners en toeristen deden hun uiterste best om de dieren weer drijvende te krijgen. Dat viel niet mee; hulpverleners zijn een dag in de weer geweest, maar helaas kwamen sommige dieren weer terug. Ook Caroline Mourik en Nathasja Wüst van de plaatselijke reisorganisatie Boa Vista Carefy waren aanwezig om zoveel mogelijk dolfijnen te redden.

“Het was erg zwaar en vergt zo veel van je lichaam dat er gevaarlijke situaties ontstonden. Iemand verdronk bijna, want de zee is ook nog eens erg gevaarlijk hier. Na een halve dag werden daarom mensen afgewisseld.”

Caroline:

“Het was een verschrikking om na al die inspanning een dag later nog zo veel dode dieren aan te treffen.”

Met bulldozers zijn de overleden dolfijnen begraven.

Onderzoek naar oorzaak

Waarom de witlipdolfijnen op het strand van Cabo Verde, voor de kust van West-Afrika, strandden, is nog onduidelijk. Dierenartsen uit Spanje doen onderzoek naar de oorzaak van de massastranding. Milieuorganisatie BIOS Cabo Verde heeft monsters verzameld van 50 dolfijnen en de autoriteiten hebben vier dieren in een vriezer bewaard. Volgens experts kunnen oorzaken van een massastranding onder andere te vinden zijn in ziekte, navigatieproblemen, een snel dalend getij, een jagend roofdier en extreme weersomstandigheden.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde