Rowena Facee Schaeffer, redacteur van Animals Today, werkt regelmatig als vrijwilliger in opvangcentra voor mensapen in Azië of Afrika, daar waar de dieren daadwerkelijk leven. Daarnaast ondersteunt ze de centra met andere werkzaamheden, zoals momenteel met een grote campagne voor fondsenwerving en meer bewustwording voor het enige opvangcentrum voor chimpansees in Sierra Leone, ‘Tacugama Chimpanzee Sanctuary’.

campagne
Giving Day for Apes is een wereldwijde campagne waaraan 37 opvangcentra meewerken

Giving Day for Apes, een wereldwijde campagne

De campagne die Rowena nu voert samen met het centrum moet zo veel mogelijk fondsen binnen halen voor de verzorging van de 93(!) geredde dieren voor het komende jaar. Tijdens de campagne kan men voor een sterk gereduceerd bedrag een heel jaar een chimpansee adopteren. Hiermee dragen donateurs direct bij aan de dagelijkse verzorging van hun adoptiedier en ze krijgen er ook iets voor terug: regelmatige updates en uiteraard een adoptiecertificaat.

Naast fondsenwerving is ook bewustwording een belangrijke component van de campagne. Elke dag deelt het centrum, online en offline, informatie over de opvang en de dieren die er leven.

campagne

 

Aan de campagne, die Giving Day for Apes heet, doen 37 opvangcentra voor mensapen mee in Afrika, Azië en Noord-Amerika. Het is een initiatief van de grote Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie Arcus, die de centra op een vriendschappelijke manier met elkaar laat strijden om zo goed en zoveel mogelijk bewustwording te creëren en fondsen te werven.

campagne

Status: ernstig bedreigd

Er leven nog hooguit 5500 chimpansees in het wild in Sierra Leone in West-Afrika. Twintig jaar geleden had het land naar schatting 20.000 tot 30.000 chimpansees. Daar is nu nog maar tien procent van over. Ook het regenwoud is er bijna geheel verloren gegaan door boskap voor hout, mijnwerkzaamheden, palmolie, landbouw en huizenbouw. Met alle gevolgen van dien. Niet alleen hebben de mensapen geen plek meer om te wonen, ook de lokale bevolking ondervindt er de gevolgen van. Het regenwoud zorgt bijvoorbeeld voor de aanvoer van vers drinkwater en het tekort hieraan door ontbossing is inmiddels een levensbedreigend probleem.

campagne
Opgevangen chimpansees | ©Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Het grotere geheel

Tacugama Chimpanzee Sanctuary zet zich met man en macht in om de toekomst van de dieren, maar ook van de mensen, veilig te stellen. Het is het enige opvangcentrum voor chimpansees in Sierra Leone. Het centrum vangt niet alleen geredde chimpansees op, men kijkt ook naar het grotere geheel. Want alleen dieren redden heeft geen zin, als er niets wordt gedaan aan de boskap, de handel in het vlees van de dieren en de verkoop van de babychimpansees. Daarom heeft het centrum een uitgebreid educatieprogramma voor de lokale bevolking. De medewerkers bieden hen alternatieven voor boskap en landbouwmethodes, ze doen onderzoek naar de leefgebieden van de dieren, steunen specifieke doelgroepen met kennis en fondsen en zetten fors in op hun contacten met politici voor een betere handhaving van wetten.

Bekijk hier het inspirerende filmpje van de oprichter en directeur van het centrum, waarin hij goed uitlegt wat het centrum allemaal doet:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
2019: Jane Goodall en een belangrijke uitspraak van de regering

2019 was een heel bijzonder jaar voor Tacugama en voor de chimpansees in Sierra Leone. Niet alleen ontvingen ze hoog bezoek van ‘s werelds meest bekende primatologe Jane Goodall, die 27 jaar geleden heeft geholpen om het centrum op te zetten, maar tijdens haar bezoek werd de chimpansee ook uitgeroepen tot nationaal symbool van Sierra Leone. Een grote stap in de goede richting voor de ernstig bedreigde dieren voor het land, wat de regering wil omtoveren tot een duurzame toeristische bestemming.

campagne
Jane Goodall op bezoek bij Tacugama Chimpanzee Sanctuary  | ©Tacugama Chimpanzee Sanctuary

campagne

Verandering gaat niet over een nacht ijs

Maar verandering gaat niet over een nacht ijs en het centrum heeft zijn handen vol aan babychimpansees die nog steeds worden binnen gebracht. Ze worden veelal gered uit de handen van stropers en handelaren, die hiervoor een hele chimpanseefamilie hebben uitgemoord. Want chimpansees staan hun kinderen niet vrijwillig af.

Bekijk een van de filmpjes van het centrum over de redding van een babychimpansee:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Hard werken en veel voldoening

Rowena:

“Als je je handen al vol hebt aan het managen van een opvangcentrum, is het runnen van een intensieve campagne ernaast geen doen. En daarom help ik ze met liefde. Elke dag is weer spannend om te zien of we onze planning halen, want soms is er in Sierra Leone geen elektriciteit, is een chimpansee ziek of stort er iets in door modderstromen die het land teisteren vanwege ernstige regenval. Maar de inzet van het hele team, inclusief de verzorgers van de dieren is hartverwarmend. Kijk maar naar dit filmpje van een van de medewerkers, waarin hij over zijn favoriete chimpansee Mortes vertelt. Daar word je toch blij van.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Meer lezen over Tacugama

De campagne Giving Day for Apes duurt tot en met 15 oktober 2019. Voor meer info over de campagne en het werk van Tacugama kun je terecht op de website of rechtstreeks op de campagnewebsite Giving Day for Apes. Ook is Tacugama te vinden op Facebook en Instagram.

Chimpansees verzorgen in Sierra Leone

Bronnen:

@Animals Today Rowena Facee Schaeffer