Uit protest tegen het politiek beleid omtrent dierentuinen in Chili, hebben demonstranten een dode leeuw voor het regeringshuis in Santiago de Chile gelegd. De eigenaar van een dierentuin in Los Ángeles geeft de overheid de schuld van de dood van het dier. Hij paradeerde met het lijk door het centrum van de miljoenenstad.

dode leeuw
Dode leeuw geplaatst voor paleis La Moneda in Chili | Foto: publiek domein

In een dierentuin in het zuiden van Chili is leeuw Zeus overleden nadat het dier verdoofd was in een poging het te chippen. in het zuiden van Chili is leeuw Zeus overleden nadat op het dier sedatie was toegepast  in een poging het te chippen. César Chanampa, eigenaar van deze dierentuin in de stad Los Ángeles, reageert woest op het verlies. Hij beweert dat de Dienst van Landbouw en Veeteelt (SAG) – onderdeel van het Ministerie van Landbouw – verantwoordelijk is voor de dood van de leeuw.

Gesleep met dode leeuw

Het lijk van de leeuw werd door Chanampa en verschillende medewerkers van de dierentuin naar de hoofdstad van het land vervoerd. Daar werd het geparadeerd langs het Ministerie van Landbouw, en langs het gebouw van SAG. Omdat er op beide locaties geen reactie kwam, besloot de groep demonstranten zich te verplaatsen naar het regeringshuis Palacio La Moneda.

dode leeuw
Foto: Screenshot Tweet over dode leeuw

Bij aankomst in de ondergrondse parkeerplaats van het paleis, werd het lijk eerst in de lift gehesen. Vervolgens werd het dode dier naar de nieuwe bestemming gebracht. Zeus lag daar open en bloot tentoongesteld op het voorplein van het paleis als een gruwelijk tafereel. Later is het bedekt met een oranje zeil. Uiteindelijk hebben medewerkers van SAG het lijk moeten verwijderen van het plein.

De Chileense politie heeft de vier hoofdrolspelers van de demonstratie opgepakt. Verder gaat de Brigade voor Misdaden tegen het Milieu van de civiele politie PDI (Bridema) de dood van de leeuw nog onderzoeken.

 

Registratie van dieren

In Chili is het verplicht dieren die in gevangenschap leven te registreren uit veiligheid voor henzelf, evenals voor hun verzorgers. Om deze reden verplichtte de Dienst van Landbouw en Veeteelt de dierentuin in Los Ángeles alle dieren te chippen.

Het Zuid-Amerikaanse land maakt grote vorderingen omtrent het dierenwelzijn en oefent een strikte controle uit op de handhaving van de lokale dierenwet.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools