Vorig weekend zijn twee jagers in Friesland aangehouden omdat ze tijdens de ganzenjacht gebruik hebben gemaakt van een lokfluit. Het gebruik van een dergelijke fluit is verboden in Friesland. Naar nu blijkt is een van de twee jagers de directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV).

Ganzen - directeur

In eerste instantie ontkende de twee jagers gebruik te hebben gemaakt van de lokfluit maar inmiddels heeft een van hen bekend de fluit in het riet te hebben verstopt.

De politie kwam de twee op het spoor tijdens een controle nabij de Sudergowei in IJlst. Ze hoorden de lokfluit van de jagers en samen met milieuambtenaren wisten ze door het geluid te volgen de jagers uiteindelijk te traceren.

Volgens de wet mogen ganzen  in de winter worden afgeschoten als ze boven gewassen vliegen. Het is verboden de dieren naar de gewassen te lokken met een fluit. Tegen de twee jagers, waaronder de 46-jarige KNJV-directeur is proces-verbaal opgemaakt. Het is mogelijk dat hij uiteindelijk een geldboete opgelegd krijgt maar hij kan ook voor de rechter moeten verschijnen.

De directeur is in ieder geval voorlopig op non-actief gesteld.

Bron: Volkskrant.nl ©PiepVandaag.nl