De Pallas-eekhoorn, rosse stekelstaarteend en de Amerikaanse brulkikker behoren tot de acht diersoorten die vanaf volgend jaar niet meer welkom zijn in Europa. Deze dieren staan, net als vier soorten planten, op een lijst van schadelijke exotische soorten waar een Europees verkoop- en houdverbod op komt. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma gisteren bekendgemaakt.

diersoorten
Uitheemse eekhoorns zijn een bedreiging voor de rode eekhoorn Foto: Peter Trimming [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
De Europese landen willen mede op initiatief van Nederland de krachten bundelen in een verbod op de handel in en invoer van exotische soorten die inheemse soorten in hun voortbestaan zouden kunnen bedreigen.

De komende maanden gaat de Europese Commissie de soortenlijst opstellen en op 1 januari 2015 moet het verbod in werking treden. Duidelijk is dat voor Nederland in ieder geval de Amerikaanse brulkikker, de roodwang- en de sierschildpad, de rosse stekelstaarteend, de grijze-,vos- en zwarte-eekhoorn en de Pallas-eekhoorn op de lijst komen te staan.

Zo vormen de vier eekhoornsoorten een bedreiging voor de van oorsprong in Nederland voorkomende rode eekhoorn. De exotische eekhoorns worden vaak als huisdier gehouden. Eind jaren negentig ontsnapten een aantal Pallas-eekhoorns bij een dierenhandelaar in de omgeving van Weert, waarna zij zich in de vrije natuur razendsnel voortplantten.

In 2011 startte de Zoogdiervereniging met het wegvangen van de eekhoorns. Die dieren werden gesteriliseerd en overgebracht naar opvangcentra.

Dieren op de zwarte lijst mogen niet meer worden ingevoerd, gehouden en gefokt. Er komt wel een overgangstermijn voor particulieren en winkeliers. Zo mogen particulieren de dieren blijven houden totdat ze een natuurlijke dood sterven, maar er niet mee fokken. Dierenwinkels mogen de dieren die zij al in hun bezit hebben nog enkele maanden houden.

Dijksma zegt blij te zijn met de samenwerking met andere Europese landen.

‘Wij bestrijden al jaren exotische planten en dieren die schade veroorzaken,’ aldus Dijksma. ‘Als ieder land dat anders aanpakt, blijft het dweilen met de kraan open. Nu kunnen we samen optrekken.’

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl